Начало / Новини / Животновъдство / Магарешко сирене от 1000 евро отне рекорда на лосовото

Магарешко сирене от 1000 евро отне рекорда на лосовото

magare_doene02

Находчиви сърби произвеждат най-скъпия от скъпите продукти – сирене от магарешко мляко. Килограмът се продава по 1000 евро. По евро на грамче!

Въпреки солената цена гурме ресторанти включват уникалния продукт в листите си.

Мандрата на час път от Белград добави рейтинг в европейски медии, че сръбската спортна звезда Новак Джокович е изкупил цялото налично количество за верига от ресторанти, които е отворил в родината си. За колко ли ще се предлага хапката в заведенията на световния номер 1 в тениса, гадае конкуренцията му в бизнеса.

Има, разбира се, и злостни съвети и той, и колежката му от корта Мария Шарапова, която се впусна в сладкарството и обяви своя марка бонбони “Шугърпова”, да си гледат ракетите.

Двамата шампиони вече могат да се консултират не само как се прави страхотен сервис, а и как се забиват страхотни удари в бизнеса с храни, коментира британският “Телеграф”.

Във всеки случай обаче от шума около тенис звездата мандрата в известния природен резерват “Засавица” само печели. Необичайната версия на млечния продукт задмина по цена досегашния шампион – шведското сирене от лос, което върви по около 780 евро за килограм.

Сръбският продукт се казва “Пуле” и има много богат аромат и изтънчен вкус.

Магарешкото мляко е най-близко по състав до майчиното, което го прави и много търсено. Отговорът на въпроса защо все пак сиренето е толкова скъпо, е прост: за направата само на килограм отиват 25 литра мляко, всеки от които на световния пазар струва по около 30-40 евро.

Но въпреки това крайният продукт е с много малка масленост и изключително богат набор от полезни вещества.

Пулето е снежнобяло, ронливо, на вкус и структура най-подобно на пресните видове манчего – едно много специално сирене от испанската област Ла Манча, сравнява “Дейли мейл”.

Магарешкото мляко е ценено още от древността. Клеопатра се е къпала в него, за да запази свежестта на кожата си. Древните римляни го имали за луксозна напитка. Но исторически източници сочат и прелюбопитни примери за използването му като дезинфектант, което съвременната наука обяснява със свойството му да спира размножаването на бактерии.

Хипократ го препоръчвал за лечение на гръдни болести и рани. Той го включва в първата известна рецепта срещу акне и розацея, която по-късно се потвърждава и от академичната наука .

Твърди се, че бащата на медицината е смятал млякото от клепоухите за антидот на силни токсини – безспорно важно качество във векове на отровителство. През 19-и и в началото на 20-и век много хора го използват като подсилващо средство.

В големите европейски градове и най-вече в Париж се отварят нарочни магазинчета за магарешко мляко за подмладяване на богаташите. По-късно тези продавници се превръщат в нещо като банки за алтернативна кърма. Дори някои болници започват да отглеждат магарета специално за хранене на бебетата на високопоставени родилки, които нямат мляко, защото магарешкото се усвоява изключително лесно и съдържа почти всички вещества, които се намират в майчиното, изтъкват от биорезервата.

Твърдят, че белият еликсир е много ефективен за премахване на кожни проблеми, както и за засилване на имунната система, за възстановяване след боледуване и срещу хронична умора. Съставките му са особено полезни за спортисти, бременни, бебета и астматици.

Магарешкото мляко възстановява и полезните микроби в червата и така държи под контрол лошите, които причиняват болести.

Въпреки че има много по-малко мазнини от кравето мляко, магарешкото го изпреварва по усвояването на хранителните съставки, богато е на витамини и имуноглобулини, които според сръбските фермери го превръщат в балсам срещу настинки, бронхити, вирусни възпаления.

Магарешкото мляко по принцип като вид не съдържа бактерии, затова може да се пие и непастьоризирано, хвалят го от “Засавица”. Технолозите на мандрата обясняват, че то съдържа само 0,6 г мазнини в 100 г прясно мляко за разлика от кравето, което е с около 3,5 г. Като предимство изтъкват и пълноценните белтъчини – 1,72 на 100 г, и ниския процент казеин – протеин, към който 4 на сто от бебетата имат непоносимост.

Букетът от витамини и значителното съдържание на калций и фосфор го превръщат в еталон за мляко, а заради уникалната комбинация от ензими му приписват дори свойства на антибиотик.

Минералните соли в магарешкото мляко подхранват кожата и й помагат да се освобождава от мъртвите клетки. По този начин стимулира обновяването на повърхностния слой и придава мекота и свежест на лицето и тялото.

Незаменимите мастни киселини пък подпомагат усвояването на витамините, които имат значение за еластичността на кожата и като защита от упорити заболявания като екзема и псориазис.

Една от най-продължително живелите жени в света – Мария Естер де Каповиля от Еквадор, отдаваше дълголетието си на магарешкото мляко.

Белгийският фермер Оливър Денис, който в Шато де Мот осигурява рекордните за европейския пазар 3000 л годишно, коментира пред “Хъфингтън поуст”, че е изненадан.

“Знам, че магарешкото мляко е много добро за здравето , за храносмилането, за стомаха и червата, но не бях чул, че удължава живота.” Но и той като сръбските си колеги изтъква, че противно на кравето магарешкото мляко не се нуждае от пастьоризация, защото не съдържа патологични бактерии и така се запазват всички полезни вещества, които високата температура би променила.

Дори се появяват данни за антибактериална активност срещу някои видове ешерихия коли и салмонели. Млякото има 60 пъти повече витамин С от кравето и много витамини А, D и E, хвали го Оливър Денис.

Заради засилващия се интерес към здравословния продукт освен в Сърбия и Белгия ферми са създадени във Франция, Италия, Гърция. Край Болоня в северната част на Италия едно такова стопанство се превърна в център на здравен експеримент, който ни връща към практиките на Древна Гърция и Рим.

Там доказват, че магарешкото мляко помага за отслабване. Обмяната се засилва, нивата на триглицеридите се понижават, а метаболитният стрес намалява. Затова и на Международния конгрес по затлъстяване в Истанбул учени препоръчаха да се насърчава консумацията му.

Веднага след пулето в топкласацията на скъпите сирена за всички времена се нарежда сиренето от лос, което се произвежда в семейна мандричка в Швеция. Чак след това идват известните сирена от Тоскана, предлагани в атрактивна крушовидна форма, и няколко вида зрели италиански и френски видове, следвани от „евтините” – около 100 евро за килограм, сирена с благородна плесен, мухлясвали до съвършен вкус в пещери.

© 2016 AGnews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AGnews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

тютюн - agnews.bg

До 85 млн. лв. преходна национална помощ получават над 41 000 тютюнопроизводители

До 85 млн. лв. преходна национална помощ ще получат над 41 000 тютюнопроизводители. Министърът на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.