Начало / Новини / Други / Мания за трюфели разтресе Странджа

Мания за трюфели разтресе Странджа

Аматьори без елементарни познания за трюфелите разкопаха Странджа в търсене на бърза печалба.Експерти се ожалиха, че няма място в планината, което да не е разкопано при издирването на супер ценната гъба, която расте, скрита в земята. Модата да се търсят черни трюфели, които виреят у нас в изобилието от над 30 вида, е от няколко години, но напоследък се превръща в епидемия.

Странните гъби са примамливи с високата си цена, която ги превръща в деликатес по скъпите ресторанти. На родния пазар вече се намират трюфели, чиято стойност на едро е около 1000 лева за килограм,а на дребно достигат до 6000 лева,споделиха запознати в бранша.

Секторът в момента се разработва предимно от чужденци. Те инвестират в цели трюфелови плантации и печелят годишно до 30 000 лв. от декар. Чуждите инвеститори идват у нас с предварителни проучвания кои са най-подходящите места за отглеждането на подземната гъба. Те разполагат и с подробни почвени карти, за да засадят върху тях т. нар. трюфелови дървета.Фиданките са заразени (инокулирани) с летен трюфел, който после се развива в коренищата им.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

75 животновъди заявиха помощ от втория транш за хуманно отношение към прасета

30 хил. лева се отпускат за собствениците на унищожени животни от Африканската чума

На последното си заседание УС на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.