Начало / Новини / Земеделие / Маслото от маточина се търгува на добри цени, печалбата от декар насаждение достига 2100 лева

Маслото от маточина се търгува на добри цени, печалбата от декар насаждение достига 2100 лева

matochina01-434x300

Г-н Петър Христов, управител на „Натурела Херб“ ЕООД, произвежда и предлага разсад от висококачествен немски сорт маточина, подходящ за добив на масло. В лицензирания разсадник край Балчик за предстоящата кампания е заложил 8 млн растения и ежедневно сключва договори за доставка на висококачествен разсад.

Г-н Петър Христов е управител на фирма „Натурела Херб“ ЕООД. Фирмата е специализирана в областта на етерично-маслените и лечебните култури. Заема една атрактивна ниша – производство и продажба на разсад от маточина. На Борсата за семена и посадъчен материал интересът към неговите предложения беше определено много висок. Първият въпрос, с който започнахме разговора, е какви са отзивите, какво се случи оттогава до сега?

– Да, интересът към нашата дейност е действително много висок. Още през декември миналата година желаещи фермери капарираха определени бройки разсад от маточина. Заявки постъпиха и през останалите зимни месеци. Сключихме договори с доста български производители, които бяха решили да се ангажират с този бизнес. Получиха заявените количества в уточнените срокове, предоставихме им и цялостната технология за разсаждане и в последствие за отглеждане на културата. В нея подробно са описани всички моменти от вегетацията на това етерично-маслено растение.

Съответно имаше и такива земеделци, които отговориха, че знаят как се гледа маточина, но като резултат нямаше нито един недоволен клиент. Разбира се, някои стопани търсиха моето мнение и помощ доста често. Кампанията не минава без проблеми, растенията се нападат от много инсекти – хоботник, белокрилка, зелен червей и др. Но със съвместни усилия изведохме борбата успешно и дойде време за прибиране на реколтата от младите насаждения. Първите клиенти получиха рекордни добиви, те са рекордни и за страната – по 850 г масло от декар и то от първа коситба. Забележете, разсадът е заложен на 28 май тази година и жътвата е направена на 20 август.

Предстои прибиране на реколтата на много места в страната (общо стотина бяха клиентите, които заявиха разсад и сключиха договори през зимата и рано напролет.)

– В момента интересът на вашия щанд е също толкова висок, за кои периоди подготвяте и договорирате разсади? Рандеманът при различните насаждения е различен, естествено той зависи от сорта, но и от технологията на отглеждане.

– Подготвям растения за есенно засаждане (края на септември-началото на октомври), а редом с това и за сезон Пролет 2017 г. Подчертавам, действително разсада, който произвеждат се търгува много бързо. Не пропускам да припомня на клиентите, че първото и изключително важно условие, когато са решили да се заемат с този бизнес, е да се интересуват от вида на сорта и неговите характеристики.

Аз присъствам при извличането на масло в дестилерията, там има и други клиенти, някои получават по 200 г, докато от нашата суровина се добива по 800-850 г масло.

– Вие сте наследил семейния бизнес, разкажете повече за него?

– Моят разсадник е на площ от 40 дка, разположен е в близост до Балчик. Подготвям около 7-8 млн бройки маточни растения. Бизнесът с билки е доходоносен, маточината напоследък стана хит на пазара. Бил съм неколкократно в Германия, проучвал съм сортовете, срещал съм се със специалисти в тази област. В практиката вкарах иновации и световни технологии, естествено не подценявам съветите и консултациите с агрономи в бранша – наши, италиански, израелски. Разполагам и с техника, развиваме се успешно.

– Улеснени ли са фермерите при прибирането на реколтата, каква техника им е необходима?

– Коситбата на листната маса не е трудна, начините са различни. Коси се с обикновена косачка. Важно е растенията да са добре развити, а предпоставка за това е самият разсад. Трябва да се знае, че културата е многогодишна и при добър разсад, при добро гледане може да остане на едно място до 6 – 7 години, но аз препоръчвам отглеждането на една и съща площ да бъде пет години.

Веднага след разсаждането на момента трябва да се направи поливка и то обилна. Защото имаше стопани, които заявиха, че най-напред ще заложат растенията и след това ще поливат. Тогава опасността да не се получи желаното прихващане е много голяма. Важно е и торенето, това е включено в цялостната технология.

Разсадът ни е заложен в тарелки, не е скубан. А това улеснява прихващането, защото се полага в редовете заедно с тора и без да се нарушава кореновата система. За декар са необходими при тази схема 4800 растения, но трябва да се предвиди и малък резерв за попълване. Разсадникът ми е лицензиран, предлагаме стоката с необходимия сертификат.

– Всичко това е обещаващо, но със сигурност, г-н Хистов, фермерите ви задават въпроса относно реализацията на продукцията?

– Съдействам на моите клиенти при дестилацията и търговията с маточно масло. Първоначалните инвестиции са най-големи, разсадът се купува еднократно, не се купува всяка година. И засаждането става еднократно, но вложенията се избиват още първата година и печалбата на моите клиенти е от 2000-2100 лв от декар. През втората, третата, четвъртата година разходите са далеч по-малко, а чистата печалба се увеличава.

Аз съм на разположение на всички мои партньори ежедневно, консултирам ги, при констатация на сериозен проблем мога да ги посетя на място. Културата не е трудна за отглеждане и си струва да се инвестира в нея.

Приемам заявки за подготовка на разсад за есенната кампания 2016 г. и за пролетната кампания 2017 г.

За връзка с Петър Христов – 0878 747 188

Източник: Агровестник

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.