Начало / Библиотека / Местна дългокосместа коза

Местна дългокосместа коза

Malashevska_goat_Iz1

Местна дългокосместа коза, Виторога коза е българска порода коза с предназначение добив на мляко, месо и кожи. Кожата добивана от тези кози в миналото е била ценен материал за изработката на кукерски облекла.

Породата е разпространена в стопанства в селища намиращи се в района на Югозападна България в полите на Пирин и Родопите. Създадена е посредством продължителна народна селекция.

Главата е малка с триъгълна форма, профилът е леко вдаден. Ушите са къси и изправени напред. Специфичната характеристика в екстериора са спираловидно навитите и изправени рога при женските. Това е и причина местното население да ги нарича „пръчовидни кози“. По-рядко се срещат и кози с рога, наричани от местните „заднороги“. При мъжките (пръчове) рогата за доста по-едри и варират на дължина от 33 до 48 сантиметра. Козината е дълга, но окосмяването не е така обилно като при Калоферската коза. При пръчовете в областта на холката козината е със средна дължина от 25,33 cm, а при крупата е 29,05 cm. За разлика от Калоферската коза козината е по-суха и по-груба. Цветът е богат на нюанси и оттенъци. По-голямата част са предимно сиви като сред тях се открояват индивиди с характерен сив цвят наричани „бардзия“. При нея е характерно по-тъмно седло и страни на тялото със сиво-кафяво пигментиране в останалите части на тялото.

Височината при холката при пръчовете е 73,08 cm, а при козите – 66,75 cm.

Към 2013 г. броят на представителите на породата е бил 900 индивида.

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Засаждане на овощни дръвчета

Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: изкопават се дупки с размери минимум 80/80/80 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.