Начало / Библиотека / Местна карнобатска овца

Местна карнобатска овца

img476

Породата е разпространена в стопанства в селища, намиращи се в Тракийската низина в областите Бургас и Ямбол. Породата е създадена при целенасочена селекция в района на град Карнобат откъдето произлиза и името ѝ.

Представителите са дребни с приземно тяло и жив темперамент. Главата е малка с права профилна линия и хоризонтално поставени уши. Женските са без рога, а кочовте са с добре развити рога. Краката са тънки и здрави, зарунени до скакателните стави. Овцете са зарунени до челото. Опашката е дълга, дебела в основата и зарунена.

Според цвета на вълната са формирани два типа овце – бели и пигментирани. Според структурата на руното, дебелината и дължината му са кабарляви и рудави. По-разпространени са пигментираните цветове. Често породата е смятана за географски изолирана популация на медночервената шуменска овца.

Овцете са с тегло 40 кг, а кочовете 65 – 70 кг. Средният настриг на вълна е 3 – 3,5 кг при овцете и 5 – 6 кг при кочовете. Плодовитостта е в рамките на 105 – 110%. Средната млечност за доен период е 50 л.

Към 2008 г. броят на представителите на породата е бил 352 индивида.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Засаждане на овощни дръвчета

Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: изкопават се дупки с размери минимум 80/80/80 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.