Начало / Новини / Земеделие / МЗХ подкрепя разширяването на ролята на кредитните кооперации в земеделието

МЗХ подкрепя разширяването на ролята на кредитните кооперации в земеделието

“Министерството на земеделието и храните подкрепя увеличаването на ролята на кредитните кооперации при финансирането на земеделските стопани“, заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, който откри кръгла маса посветена на финансовите инструменти за развитие на селските райони. Той допълни, че целите на администрацията са осигуряването и разработването на адекватни финансови инструменти, които да покрият нуждите на земеделския сектор в страната. Заместник-министър Грудев коментира още, че този тип финансиране ще подпомогне бенефициентите при изпълнението на техните проекти и ще даде възможност за финансиране на нововъзникващи земеделски стопанства. „Гаранционният фонд по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. ще продължи да работи и през настоящият програмен период, като средствата, които ще се предоставят под формата на банкови гаранции, ще бъдат от отпаднали такива по проекти от стария програмен период“, уточни още той.

По време на кръглата маса бяха предоставени и данни за дейността на Гаранционния фонд от неговото създаване през 2011 г. до края на първото полугодие на 2015 година. Общо подкрепените чрез гаранции проекти са на стойност 342 млн. лв., като гарантираните кредити са в размер на 217 млн. лева. Подпомогнати са 492 малки и средни предприятия, от които 73% са с персонал до 5 души, а 45% от тях са физически лица, регистрирани като земеделски производители. Чрез гаранциите, които са отпуснати по проекти по ПРСР 2007-2013 г., са създадени 1131 нови работни места в селските райони на страната.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

Нюкясълска болест по птиците

Откриха две огнища на птичи грип в Ямболско

Две големи огнища на птичи грип откриха в Ямболско. Над 70 000 са заразените птици …

Един коментар

  1. Земеделските кредитни кооперации са много важни за подпомагането на земеделските стопани.Благодарение на тях, много хора наистина успяха да реализират проектите си.Има само един проблем,че парите,които се отпускат са с много висока лихва,но заради гъвкавите възможности връщане на кредита,хората се възползват от тях.Много бих искала да си кажа мнението в това отношение,а то е,че е крайно време лихвите да паднат малко поне на 10%,както беше в началото на създаването на кооперациите,да се вдигне прага на гарантираните с ипотека суми,поне за дългогодишните член кооператори.Дори предполагам,че ако това се направи,членовете на кооперациите ще има интерес да поддържат и даже увеличават членския си внос,защото ще знаят,че винаги мога да разчитат на по добра сума за работа,без да се налага излишно ипотекиране на имоти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.