Начало / Новини / Животновъдство / Министър Танева: България настоява за справедлива и адекватна подкрепа към млечния сектор

Министър Танева: България настоява за справедлива и адекватна подкрепа към млечния сектор

България настоява за справедлива и адекватна подкрепа към  млечния сектор. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти в град Тутракан, където присъства на официалното откриване на Крайдунавския парк. По думите й, като пълноправен член  на Европейския съюз страната ни има право на помощ. „ България беше първата , която постави темата за кризата в млечния сектор на Съвета на министрите на земеделието в Брюксел  през месец декември миналата година. От тогава до сега ние не получихме подкрепа или одобрение от Европейската комисия на нито един от инструментите, които предлагахме. Срещнахме подкрепа от много страни-членки”, подчерта министър Танева. Тя допълни, че предприетите мерки от Комисията за подкрепа на сектора не са оказали никакво влияние, защото в България няма производство на сухо мляко.

„Настояваме за допълнителни мерки, които могат да се приложат и да са ефективни за нашия млечен сектор поради спецификата му. Трябва да има справедливост, защото всяка една мярка, която се прилага от ЕК , зад нея стои европейски бюджет и той се формира от всички страни-членки“, категорична бе министър Танева. Тя изрази надежда, че на предстоящия Съвет на министрите ще се вземе решение за допълнителен набор от мерки, които ще се отнасят за българското млечно животновъдство, да може секторът да получи реална помощ.

Десислава Танева  каза още, че загубите в млечния сектор само за една година се оценяват на 51 млн. евро. „Това, което ние можехме да направим в национален план като държава, го направихме. Предоставихме държавна помощ „de minimis” по 100 лв. на млечна крава за извънредна подкрепа, заради кризата и направихме поредните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи относно начина на разпределение на фонда за постоянно затревени площи”, добави още министърът.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

Pigs on the farm. Happy pigs on pig farm. piglets

Огнище на Афиканска чума при домашни свине е потвърдено в България

На 31.08.2018 г. Националната референтна лаборатория потвърди инфекция с вируса на африканска чума при домашни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.