Начало / Новини / Животновъдство / Наградиха най-добрите фермери в Бургаско

Наградиха най-добрите фермери в Бургаско

Наградиха най-добрите фермери в Бургаско

На официална церемония днес бяха обявени победителите в традиционния конкурс ” Най-добър фермер – животновъд за 2015 година ” на Бургаска област. Тази година той се провежда за четвърти пореден път. Организатор на мероприятието бе Oбластната експертна комисия по животновъдство. Целта на този конкурс са да се подкрепят добрите идеи и проекти, да се покаже, че сред бургаските животновъди има такива, които си заслужава да бъдат следвани. Наградите целят да стимулират и отличат най-добрите практики в съответната област, да популяризират сред обществеността най-талантливите и способни фермери, тяхната дейност и успехи в родното животновъдство.

Общо 27 фермери са били номинирани в конкурса, като номинациите са направени от Общинските служби по земеделие, Областна дирекция по безопасност на храните и т. н.

Областната експертна комисия по животновъдство в Бургас е посетила 15 ферми, от които на трима говедовъди, деветима овцевъди и на трима пчелари. Комисията е обособила три приз категории – за най-добър говедовъд, най-добър овцевъд и най-добър пчелар. За тази традиционна награда се връчва статуетка бик, тъй като той е символ на стабилност и устойчивост.

За втора година бе присъдена поощрителната награда „Ново начало” , която представлява статуетка на богинята Фортуна. За първи път се връчва и една нетрадиционна награда, която се нарича „Аборигенна порода фермер”, наградата за нея е птицата Феникс.

Вангел Лолов грабна приза Най-добър говедовъд. Той е на 49 години от село Екзарх Антимово.

34-годиншният Тодор Христов стана Най-добрият овцевъд.Той отглежда 550 овце и 70 крави в село Проход. През 2012 година Тодор спечели приза за Най-проспериращ млад животновъд.

Наградата за Най-добър пчелар отиде при Павлина Кесенджиева.

Христо Николов, 59 години, взе приза „Аборигенна порода фермер”. Той е собственик на ферма за сиво говедо в село Близнак.

Поощрителният приз „Ново начало” грабна 23-годишната Ваня Едревa, която е собственик на говедовъдна ферма с 56 говеда в село Факия. От 19 годишна тя е снаха в семейство с дългогодишни животновъдни традиции.

„Всички тези фермери са напредничави, те са еталон, техните животни са под селекционен контрол и са най-добрите. За тях животновъдството е съдба и начин на живот”, каза директорът на Областната дирекция „Земеделие” Бургас Лидия Станкова.

Критериите, по които кандидатите са номинирани бяха: вид и брой на отглежданите животни, образование, завършени курсове в областта на земеделието, участие с проекти по различни мерки от Програмата за развитие на селските райони или други програми, участие в сдружения, асоциации на земеделски производители, развъдни асоциации, местоположение на стопанството-населено място, община, регистрация по Наредба 3, средна продуктивност на фермата, сградов фонд и оборудване.

На официалната церемония по връчването на наградите специален гост бе зам.-министърът на земеделието д-р Цветан Димитров. На мероприятието присъстваха и множество фермери от Бургаска област.

© 2016 AGnews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AGnews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.