Начало / Новини / Над хиляда овчари нахлуха в парламента в Букурещ

Над хиляда овчари нахлуха в парламента в Букурещ

agnews.bg

Над 1000 пастири пробиха полицейския кордон около парламента в Букурещ и нахлуха в комплекса, въпреки, че униформените опитаха да ги спрат със сълзотворен газ, съобщи “Асошейтед прес”.

Хиляди недоволни се събраха пред сградата в центъра на румънската столица. Те протестират срещу ограничението за количеството на овчарските кучета, с които могат да разполагат.

Този закон беше приет през юни в Румъния. С него се поставя ограничение на очварките и се забранява воденето на стадата на открита паша от декември до април.

Всеки пастир може да има по едно куче за стадата в равнините, две в хълмистите райони и три – за планинските. При нарушение на закона,кучетата над тази бройка ще бъдат застрелвани. Представители на чобаните обаче твърдят, че за планините им трябва по 10 овчарки за планините и 5-6 за равнините. В Румъния има близо 10 милиона овце и 1.5 милиона кози.

Целта на промяната е да се защитят интересите на ловджиите, както и околната среда, допълва АП. Властите казват, че карпатските овчарки са агресивни и убиват други животни като сърни и малки глигани, които иначе са любим дивеч на ловците. Овчарите настояват, че това си е вековна традиция

Агенцията твърди, че във вторник в Букурещ са пристигнали около 4000 пастири от цялата страна. Някои от тях носеха характерните козени ямурлуци и надуваха планински рогове.

Изненадан от многолюдния протест, председателят на сената призова премиера Дачиан Чолош спешно да коригира закона. В отговор министър-председателят каза, че не може да направи това в момента, тъй като законът е още в парламентарна процедура, но обеща да потърси други правни инструменти.

АП добавя, че темата е деликатна в страната, тъй като вносители на закона са защитници на интересите на ловджиите, а таз група има недобра слава от времето на диктатора Николае Чаушеску и ловните дружинки на комунистическата номенклатура.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

 

От AgNews BG

Прочетете също

75 животновъди заявиха помощ от втория транш за хуманно отношение към прасета

30 хил. лева се отпускат за собствениците на унищожени животни от Африканската чума

На последното си заседание УС на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.