Начало / Новини / Други / Над 11 100 проверки в горите за първите две седмици на юли

Над 11 100 проверки в горите за първите две седмици на юли

deset-nachina-po-koito-gorite-ni-karat-da-se-chuvstvame-po-dobre-infografika-l

11 166 са проверките, извършени за последните две седмици в горските територии на страната. 6148 от тях са извършени от мобилните групи на 6-те държавни предприятия и 5018 – от горските инспектори по контрол и охрана от 16-те регионални дирекции на Изпълнителната агенция по горите.

5860 от тях са проверките, извършени само за седмица от всички контролни екипи в горските територии на страната.

2941 са проверените обекти за добив на дървесина, 977 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина, 4935 превозни средства и 2313 ловци, риболовци и други физически лица, извършващи дейности в горски територии.

Така от началото на юни интензивните проверки в горите, възложени от настоящото ръководство на горското ведомство продължават, като вече надхвърлят 30 хиляди.

Задържани през двете седмици са 499 куб. м. дървесина и 52 куб. м. обла дървесина, както и 273 пространствени куб. м. дърва за огрев, като за сравнение през целия месец юни задържаната дървесина е била 520 куб. м.
Задържани са общо и 10 моторни превозни средства, 9 каруци и 2 коня за извозване на дървесина без необходимите документи, а също и 13 триона. При акциите е заловен и нарушител с незаконно добит дребен дивеч – бременна дива зайкиня.

261 са съставените актове за нарушения по Закона за горите и 3 по Закона за лова и опазването на дивеча. 204 са актовете за нарушения срещу заловени извършители и 119 – срещу неизвестни такива.

Профилът на извършените нарушения продължава да бъде най-често свързан с незаконен добив на дървесина без изискваните документи, липса на GPS система за проследяване, липса на записи за разчитане на регистрационните номера на товарните транспортни средства, влизащи в обектите, липса на камери за видеонаблюдение на всички входове и изходи в регистрирани обекти по складиране, преработка и експедиция на дървесина.

Действията по превенция и ограничаване нарушенията в горските територии нямат епизодичен характер и целят по-ефективна организация и проследяемост на дейностите в горите.

© 2017 AGnews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AGnews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

75 животновъди заявиха помощ от втория транш за хуманно отношение към прасета

30 хил. лева се отпускат за собствениците на унищожени животни от Африканската чума

На последното си заседание УС на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.