Начало / Новини / Други / Над 8000 ученици от Шуменско ще получават млечни продукти по схема „Училищно мляко“

Над 8000 ученици от Шуменско ще получават млечни продукти по схема „Училищно мляко“

agnews.bg

89 училища от област Шумен са зявили включване с схема “Училищно мляко” за кампания 2015/2016, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ). 8 180 деца, които учат в тях, ще получават български млечни продукти по тази схема.

“Училищно мляко” обхваща децата от детските градини и тези от подготвителна група и учениците от 1 до 4 клас в държавни, общински и частни учебни заведения. Европейската схема насърчава консумацията на български прясно и кисело мляко, сирене и кашкавал, като по този начин допринася за подобряване на хранителните навици от ранна детска възраст.

За кампания 2015/2016 за цялата страна са приети 123 заявления, които обхващат 2 115 учебни заведения с близо 302 хиляди деца. За участие кандидатстваха учебни заведения, еднолични търговци, търговски дружества, кооперации и признати организации на производители и общини.

На базата на подадените заявления бюджетът по схемата възлиза на около 6.6 млн. лв. До средата на декември ще приключи обработката на подадените документи и издаването на актове за одобрение на заявители по схемата.

От ДФЗ припомнят, че в България „Училищно мляко“ се прилага от 2009 г., като интересът към нея до 2014 г. беше слаб, поради ниското ниво на подпомагане, което се осъществяваше само със средства от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ). Като част от проведената през 2013 г. реформа на общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС беше дадена възможност на държавите-членки, които желаят да участват в схемата, да изготвят стратегия за нейното прилагане на национално ниво. В резултат на това бе изготвена Наредбата за условията и реда за прилагане на схема „Училищно мляко”, което дава възможност за използване на средства от националния бюджет.

Източник: Топ Новини

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

koki

Животновъдите разсрочват кредитите си до 10 януари 2020 г.

Припомняме, че на 10 януари (петък) изтича срокът, в който животновъдите могат да подават заявления …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.