Нониус

nonius_2

Една от най- известните в Европа впрегати породи. Работата по създаването и започнала в началото на ХVІІІв. в унгарския конезавод “Мезьохегеш”. Участват голям брой кобили с различен произход – испански, арабски, липицански, кладрубски, полукръвни и др. Англо-нормандският жребец Нониус Сеньор слага началото на ново развъдно направление, като е прилаган и инбридинг.

По- нататък чрез селекция са оформени два типа – Голям и Малък Нониус. Големият нониус се отличава с едър ръст – височина при холката 165 см. Малкият нониус се отличава със среден ръст 156 см. Конете нониус са с масивно тяло, плътна и здрава конституция. Главата е масивна, често с изпукнал профил на лицевите кости. Шията е средно дълга с изобилна мускулатура. Гръдния кош е широк и дълбок. Тялото е удължено. Холката е средно висока, гърбът и поясницата са удължени. Крупата е леко наклонена. Крайниците са здрави, с добре развити копита. Обхват на свирката 20,6 – 21см. Цветът е кестеняв или черен.

Животните са със спокоен темперамент, с добри аклиматизационни качества, невзискателни към условията на хранене и отглеждане. Разпространени са предимно в равнинната част по средното и долното течение на река Дунав – в Унгария, Чехия, Полша, Германия, Австрия. У нас участват при създаването на Дунавската порода

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Засаждане на овощни дръвчета

Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: изкопават се дупки с размери минимум 80/80/80 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.