Начало / Новини / Крими / Осъдиха служители на фонд “Земеделие” за подкуп и изнудване

Осъдиха служители на фонд “Земеделие” за подкуп и изнудване

430x300

Варненският окръжен съд призна за виновни Йорданка Георгиева и Надя Манчева, служители на ДФ „Земеделие“, както и Георги Герджиков, представял се за техен колега,съобщи Дарик. Те бяха съдени за искане на подкуп, като изнудването е извършено чрез злоупотреба със служебно положение, а за Герджиков – чрез измама. Съдебното заседание се проведе при съкратено съдебно следствие, при което тримата се признаха за виновни и признаха събраните доказателства в досъдебното производство.

Тримата отправяли заплахи, че ще докладват за нарушения на земеделските стопани, свързани с изгаряне на стърнищата от полски култури и така ще бъде намалена държавната субсидия и ще понесат санкции.

През периода октомври – ноември 2014 г. Георги Герджиков (на 38 г.) се представял за длъжностно лице на ДФ “Земеделие“. Той отправял заплахи за проверки и налагане на санкции за допуснати нарушения по Закона за опазване на земеделските земи, ако не бъде платени определени суми. В качеството си на помагач той поискал 34 000, като приел дар в размер на 23 500 лева от 8 земеделски производители.

Варненският окръжен съд му определи наказание „лишаване от свобода“ за 4 години и 6 месеца, намалено с 1/3 заради съкратеното съдебно производство. Изпълнението на ефективната присъда от 3 години се отлага с 5-годишен изпитателен срок. Съдът наложи на Герджиков и глоба в размер на 4000 лева. Той бе признат за виновен и за поддържане на заблуждение у четири лица, в резултат на което им причинил имотна вреда в общ размер 11 500 лева. Герджиков ще изтърпи най-тежкото от определените наказания: „лишаване от свобода“ за 3 години, отложено с 5-годишен изпитателен срок и глоба от 4000 лева.

Йорданка Георгиева и Надя Манчева бяха осъдени за злоупотреба със служебно положение и искане на подкуп, в условията на продължавано престъпление и в съучастие с Герджиков. Варненският окръжен съд определи наказание спрямо Георгиева „лишаване от свобода“ за срок от 4 години, намалено с 1/3 заради съкратеното съдебно производство, или 2 години и 8 месеца, отложени с 5-годишен изпитателен срок. Съдът наложи на Георгиева и глоба в размер на 3000 лева. Наказанието спрямо Манчева е 3 години, намалено с 1/3 заради съкратеното съдебно производство, или 2 години, отложени с 4-годишен изпитателен срок. Наложената глоба е в размер на 2000 лева.

Тримата подсъдими нямат право да заемат длъжност в сферата на държавната и общинска администрация за срок от 3 години, както и да упражняват дейност, свързана с материална отговорност за същия срок.

Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана пред Апелативен съд 15-дневен срок.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

75 животновъди заявиха помощ от втория транш за хуманно отношение към прасета

30 хил. лева се отпускат за собствениците на унищожени животни от Африканската чума

На последното си заседание УС на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.