Начало / Новини / Отбелязват празника на пчеларите в Шумен

Отбелязват празника на пчеларите в Шумен

мед,пчели,пчеларсство

С редица мероприятия ще бъде отбелязан празникът на пчеларите св. Харалмпий, съобщи председателят на Съюза на пчеларите в Шумен Даниела Челебиева.

Празникът се организира за единадесети път от Съюз на българските пчелари-Шумен, Народно читалище „Напредък-1869” и ОДЗ”Пчелица”-Шумен.

Днес от 14.00 часа в читалище „Напредък” ще бъде представена изложба конкурс на детски рисунки и пластики, организирана от ОДЗ „Пчелица”-Шумен.

Ще има и лекция на тема „Пчелният мед в спорта и туризма”. Традиционно ще има базар и дегустация на пчелен мед.

На 10 февруари в ОДЗ „Пчлица” от 10 часа ще бъде награждаването на децата, участвали в конкурса. след което следва премиера на третата приказка от кошера „Как пчеличката Рой стана герой“.

На следващия ден пчеларите от съюза ще посетят кмета на община Шумен Любомир Христов, Областна дирекция”Земеделие”, Областна дирекция по безопасност на храните, Държавен фонд ”Земеделие” и Областна служба „Съвети в земеделието”, за да раздадат питки с мед за здраве и благополучие.

На 10 февруари от 9 ч. в храм „Св. Три светители” ще се освещава пчелен мед. Час по-късно Пчеларите ще посетят областния управител Донка Иванова, за да й поднасат питка с мед за здраве и благополучие.

От 10.30 ч. на 12 февруари в Пенсионерския клуб в кв. „Тракия” ще се отбележи троен празник – св. Харалапмий, св. Трифон и св. Валентин. В програма е включено литературно четене на стихове, ще се изявят вокалните групи към читалище „Напредък” и фолклорната група „Тракия” от НЧ „Боян Пенев”.

Свети Харалампий е светецът покровител на пчеларите. Той е бил известен просветител и лечител от далечни времена. Умеел да лекува хората с мед и с пчелни продукти и ревниво проповядвал християнската религия.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

75 животновъди заявиха помощ от втория транш за хуманно отношение към прасета

30 хил. лева се отпускат за собствениците на унищожени животни от Африканската чума

На последното си заседание УС на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.