Начало / Библиотека / Съвети / Зеленчукопроизводство / Отглеждане и засаждане на алабаш

Отглеждане и засаждане на алабаш

Алабашът (Brassica oleracea var. gongylodes) е двугодишно кореноплодно растение със сферичен или цилиндричен корен и малки спираловидно разположени листа на дълги дръжки. Отглеждат се предимно два вида алабаш – сферичен зелен и цилиндричен виолетов. Алабашът е с крехък, сочен и вкусен кореноплод. Съдържа много захари, минерални соли и витамин С.

Отглеждане на алабаш
Алабашът е устойчив на ниски температури – издържа на -6ºС, но благоприятната температура е 15-18ºС. При висока температура растението загрубява. Ниските положителни температури при по-продължително въздействие предизвикват бързо образуване на цветоносно стъбло (стрелкуват).

Алабашът не харесва засенчване. При засушаване кореноплодите загрубяват, при резки колебания в почвената влажност се напукват. За правилно контролиране на почвената влажност е най-добре да се използват системи за капково напояване.

Алабашът се нуждае от плодородна структурна почва. Ранният алабаш предпочита леки, затоплящи се почви, а късният – по-тежки.

Засаждане на алабаш

За ранно предзимно полско производство на алабаш се отглежда разсад на открити лехи. Широчината на лехите е 1-1,2 м. За 1м2 са необходими 4-4,5гр семена. Почвата трябва да е с оптимална влажност.
За ранно пролетно полско производство разсадът се отглежда в полутопли парници и полиетиленови оранжерии при температура 18-20°С, умерена влажност и добра осветеност. За 1м2 се нужни 5-6гр семена.
Ранният алабаш се разсажда на открито в началото на април, късният – през първата половина на юли.
Ранният алабаш се прибира, когато кореноплодите стигнат 7-10 см в диаметър (обикновено през май).
Късният алабаш се прибира, когато кореноплодите спрат растежа си (обикновено през ноември).

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Засаждане на овощни дръвчета

Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: изкопават се дупки с размери минимум 80/80/80 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.