Отглеждане на аспержи

За отглеждането на аспержи са подходящи всички райони на нашата страна.

Аспержите се отглеждат главно чрез разсад. Семената се засяват към края на април на открити лехи редово,като разстоянието между редовете е 25-30см. Те никнат бавно (от 2 до 6 седмици) и затова е необходимо редовно напояване. Най-добре е да се използва капковото напояване. След като растенията достигнат 7-10 см височина, те се прореждат в редовете на 8-10 см едно от друго. До есента успяват да развият хубаво коренище с 3-4 разклонения. През октомври стъблата се изрязват на 2-3 см над повърхността, лехата се почиства и прекопава и в това състояние разсадът презимува до следната пролет.
Най-добри резултати се получават при засаждане на едногодишен разсад.
Подготовката на почвата, където ще се отглеждат аспержите се състои в дълбока есенна оран, с която се заравя и оборски тор. Рано пролетта площта се подравнява, култивира дълбоко и бранува. Оформя се бразда, дълбока 35 сантиметра. Разсадът трябва да се засажда на постоянно място колкото е възможно по-рано напролет, преди да е започнала вегетацията. Избират се подходящи за засаждане растения, които имат дебели, месести бели корени с ясно оформени 3-4 пъпки. Те се засаждат поединично на малки купчинки, приготвени от пръст и угнил оборски тор на разстояние 40-50 см по дъното на канавката. Внимава се корените на разсада да бъдат разположени встрани. Растенията се покриват с 5 см пръст. При междуредови разстояния 100-130 см и 40-50 см в редовете за декар ще бъдат необходими около 1300-2500 растения.
През първата година почвата се окопава неколкократно, като растенията последователно се загърлят, докато браздите се запълнят и повърхността се изравни.
През втората година междуредията се окопават. Реколтата не се прибира. Появилите се “свещи” се отстраняват.
Рано напролет на третата година почвата от междуредията се натрупва на 35 см високи и 40 см широки тирове върху растенията. През тази година от едно растение се изрязват около 5-6 “свещи”, за да не се изтощи, докато е младо.
Нормалната беритба започва от четвъртата година, когато се използват всички “свещи”. Бере се ръчно. При по-големи площи се използват специални ножове. “Свещите” трябва да се изрязват, преди да са се появили на повърхността.
Едно добре развито растение дава средно 10-12 “свещи” по 50-60г едната. Средният добив от декар обикновено е 500-600 килограма.
След приключване на беритбата (края на май – началото на юни) тировете се отгребват и площта се заравнява.
Растенията се разкриват и продължават вегетацията си до есента. Тогава пожълтелите и засъхнали стъбла се изрязват на 10-15 см височина. Разхвърлят се предвидените количества органични торове и се заорават. Това се повтаря всяка есен.
Животът на едно насаждение от аспержи е около 15 години. На същото място може да се засажда едва след 10 години.

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Засаждане на овощни дръвчета

Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: изкопават се дупки с размери минимум 80/80/80 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.