Отглеждане на маслина

Маслината (Olea europaea) произхожда от тропическите и централни части на Азия. Тя е известна на хората от повече от 4000 години и се използва за производство на зехтин или за ядене на самия плод. Представлява вечнозелено дърво, което достига височина в природата до 50 м. В зелената градина е много привлекателно със своите листа със сив налеп. Много ценно е качеството на маслините, което им позволява да се възстановят бързо, дори и да се отреже стволът им до земята. Цветовете са ароматни, бели, с кремав оттенък.

Маслината е много засухоустойчиво растение. Тя може да понесе продължителни сухи периоди и при напояването това трябва да се има предвид. Напоява се не често, но обилно. До следващото напояване почвата трябва да изсъхне. Най-добре е да се използва капково напояване.
Растението може да се тори. От декември до края на януари то е в покой, но след това може да се започне внасянето през 15 дни на слабо концентрирани торове и постепенно да се достигне пълната им концентрация. Дървото се отнася добре към торове с високо съдържание на азот. Това води до по-ранно залагане на цветни пъпки.

Отглеждане на маслина
На дървото има два вида цветове: съвършеният цвят, който съдържа както мъжките, така и женските части, и мъжки цветове само с тичинки. При наличието на 2 и повече дървото може да опраши кръстосано, което ще доведе до увеличаването на реколтата. Но получаването на плодове с високо качество и голямо количество се случват само при наличието на сорт-опрашител. Плодът е зелен с костилка, който след пълното си узряване променя цвета си в тъмен или черен. Формата му е кръгла или овална, издължена. От момента на опрашването до достигането на характерния размер на плодовете трябва да минат 90-100 дни.
Маслината се нуждае от продължителен топъл период за пълното узряване на плодовете. Затова през пролетта маслиновото дърво трябва да се държи в оранжерия до настъпването на горещите дни и топлите нощи. Маслините обичат слънцето. Затова трябва да се поставят на топло, слънчево място, където ще се чувстват прекрасно. Цъфтежът им започва през май-юни, когато температурата е по-висока от 18ºС. Маслини могат да се отглеждат навън на места, където зимните температури не падат под -10ºС. При минус 12-17ºС ще замръзнат клонките, а при минус 20-21ºС дървото загива напълно.
Маслините се пресаждат до четвъртата си година ежегодно. След това се прави пресаждане веднъж на 3 години или се изважда горния почвен слой в саксията и се подменя с нов.
Маслината расте практически във всякаква въздухо- и влагопроницаема почва с реакция до рН 8,5. В субстрата трябва да се добавят парчета наситнени дървени въглища.

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Засаждане на овощни дръвчета

Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: изкопават се дупки с размери минимум 80/80/80 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.