Начало / Библиотека / От какви болести и неприятели се нападат разсадите?

От какви болести и неприятели се нападат разсадите?

agnews.bg

Най-често разсадите се нападат от болестите сечене, просмукване, черни листни петна, сиво гниене, а понякога м от брашнеста мана. От неприятелите поражения могат да нанесат листните въшки, оранжерийната белокрилка, трипсите, паяжинообразуващите акари. А от гризещите – поповото прасе, голите охлюви, щурците, гъсениците на някои подземни и надземни нощенки, миниращите мухи, мишките и други.

• Сеченето (Pythium sp.) е повсеместно разпространена болест и може да нанесе значителни щети при производството на разсада. Заболяването се развива от засяването до развитието на механичните тъкани на растенията. Сеченето е два вида – лъжливо сечене, което е неинфекциозно и истинско сечене – инфекцизно, причинявано от паразитни почвообитаващи гъби.

При лъжливото сечене нежното стъбло на току що поникналото растение изтънява и поляга. При отскубване се вижда прегаряне на стъблото на границата с повърхността на почвата, но мястото на повредата е сухо. Под прегарялата част стъблото е свежо и по това се различава от истинското сечене, при което повредата отива по-надолу. Лъжливото сечене се причинява от неблагоприятните условия на околната среда – високи температури и прегряване на почвената повърхност или по-големи концентрации от основните хранителни вещества. Тогава се получава това прегаряне на тъканите на стъблото. Заболяването може да обхване и по-възрастни разсадови растения, когато растежът им се задържа чрез засушаване на почвата.

За профилактика или преодоляване на лъжливото сечене се препоръчва поддържане на оптимална температура и влажност на въздуха, като температурните амплитуди през нощта и деня не трябва да бъдат повече от 6-8°С. Честите и по-слаби поливки и редовното проветряване нормализират температурно водния режим. Подсипването с торопочвена смес е много подходящо при домати и краставици, които имат способността да образуват допълнителни корени. Необходимо е почвеният слой да има дебелина 1,5-2 см.

При истинското сечене (Pythium sp.) стъблото в основата омеква, като е обхванато пръстеновидно от мокрото петно и изгнива много скоро след поникването. Повредено по този начин, то не може да крепи растението, което пада, като посечено. Оттук идва името на болестта. Ако разсадът е гъст, първоначално падат отделни растения, а след това и съседните до тях. Така се образуват различни по големина петна, наричани още “хармани”. Покосените растения изсъхват и в лехата остават празни места. При по-старите разсадови растения сеченето засяга само кората в основата на стъблото, от което растежът им спира и след известно време увяхват и изсъхват.

Има още една форма на сечене – подпочвено изсичане. Тя се наблюдава, ако в лехата има непоникнали растения. Това се установява, ако почвата се разрови, за да се видят кълновете на семената; ако те са оцветени в кафяво и са изгнили, това е формата на подпочвеното сечене.

Сеченето се проявява по-често, ако разсадът е гъст, почвата е влажна и богата на органични вещества, при температура около 25°С и по-слабо осветление. Обилно торените с азотни торове растения израстват по-нежни и са по-чувствителни към заболяването.

Контролът върху сеченето по разсада се осъществява чрез агротехнически и химически мерки. Трябва да се поддържа оптимална температура 18 – 20°С, по-често да се проветряват помещенията, да се спират поливките. Харманите от болни растения се унищожават, като се третират с 3%-ов синкамъчен разтвор или 3%-ова амониева селитра. Останалият разсад се полива с Превикур Енерджи-0,06% при разход на работен разтвор 5 л/кв.м. Извършват се 2 третирания – първото, веднага след засяване на семената или на следващия ден, а второто- след 7 -10 дни. Може да се използва и Проплант 722 СЛ – 0,1 %. Най-уязвими към сеченето са разсадите от домати, краставици, зеле, салати.

• Черни листни петна (Alternaria solani Jones&Grout) по разсада от домати се появяват най-често при по-гъсти разсади в полиетиленовите оранжерии, където въздушната влажност е по-висока. По стъблото, листните дръжки и листата се появяват характерните черни концентрични петна, покрити с плътен, черен, спорообразуващ налеп. Ако разсадът е прераснал и не навреме изнесен на полето, в основата на стъблото се появяват тъмни петна, които го обхващат пръстеновидно и предизвикват загиване на растенията.

За ограничаване на болестта се прави по-често проветряване, а растенията се пръскат с Дитан М-45-0,2%, Скор 250 ЕК- 0,04%, Корсейт М ДФ- 0,25% и други.

• От неприятелите разсадът най- често се напада от листни въшки.

Срещу тях ефективно действие имат инсектицидите: Моспилан 20 СП-0,0125%, Маврик 2 Ф-0,0125%, Лиро-сект2ЕК-0,12%.

• При поява на оранжерийна белокрилка (Trialeurodes voporari0rum) по разсада се предприема пръскане с Аплауд 25 ВП- 0,1%, Актара ВГ-0,03%, Актелик 50 ЕК- 0.15%, Лиросект 2 ЕК – 0,12%, Моспилан 20 СП-0,02%. Тези пестициди са ефикасни, ако разсадът се нападне и от трипси и миниращи мухи.

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Торене на лозя

Лозовото разстение може да се тори от засаждането до встъпване в плододавне и в периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.