Начало / Библиотека / Съвети / Зеленчукопроизводство / Полезни съвети при засаждане и отглеждане на чесън

Полезни съвети при засаждане и отглеждане на чесън

Отглеждане на чесън

Чесънът е студоустойчиво растение. До формиране на скилидките е добра температурата около 10ºС, а при нарастването им – до 25ºС. При добро вкореняване през есента понася и -25ºС.

Чесънът е взискателен към водния режим на почвата, особено когато израства листната маса и залага скилидките. Влажността трябва да бъде ограничена, когато луковиците са готови. За регулиране на почвената влажност е най-добре да се използва капковото напояване.

Необходимо е да се избират дренирани, аерирани, наносни, топли, дълбоки, глинесто песъчливи, черноземни и кафяви горски почви, богати на хранителни вещества. Чесънът не понася торене с пресен оборски тор.

Засаждане на чесън
Преди засаждане трябва да се извърши подготовка на почвата.
За летния чесън подготовката започва с оран на 15-18см дълбочина. До края на август се извършва дълбока оран на 25-28см. Преди дълбоката оран се прави основно торене с 8-10 кг и калиеви торове на декар.
Подготовката на почвата за засаждане на зимния чесън се извършва веднага след прибирането на предшественика.
Почвата се изорава на 15-18 см дълбочина, като по-късно се бранува и заравнява.

Летният чесън се засажда рано напролет, обикновено през втората половина на февруари – до началото на март, а зимният през октомври. Използват се луковици с добре развити скилиди. За засаждане се предпочитат външните скилиди, които са по-едри и от тях се получават по-високи добиви. При засенчване или гъсто засаждане не се развива добре.
За засаждане на един декар са необходими за летния чесън 120-150 кг, а за зимния – 150-200 кг луковици.

Летният чесън се прибира в края на юли, а зимният – в края на юни. Закъсняване с прибирането не трябва да се допуска.

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Засаждане на овощни дръвчета

Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: изкопават се дупки с размери минимум 80/80/80 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.