Начало / Библиотека / Съвети / Зеленчукопроизводство / Полезни съвети при отглеждането на грах

Полезни съвети при отглеждането на грах

grah_grahcheta

Грахът (Pisum sativum) е едногодишно тревисто пролетно растение. Повечето от сортовете грах имат восъчен налеп върху стъблото, листата и чашките на цветовете.
Стъблото е гладко, кухо, с височина в зависимост от сорта – от 20 см до 2,5 м. Листата на граха са закръглени или продълговати и завършват с мустачета, с помощта на които растенията се крепят взаимно. Цветът е бял или обагрен (розов, червен, виолетов, цикламен и др.). Плодът на граха е чушка (боб), най-често зелена по цвят, а по-късно пожълтява. В една чушка се срещат най-често от 4 до 7 семена, а по-рядко 3 – 19 и повече. Семената имат различна форма, големина, цвят и повърхност.
Отглеждане на грах
борба с плевелиГрахът расте най-бързо при температура около 25°С. При по-ниска температура той също расте добре и се развива, но вегетационният му период се удължава, а при по-висока температура се скъсява. Развива се най-добре при умерено влажни условия. Крайностите му влияят неблагоприятно.

Грахът се нуждае от добре обработена и разрохкана почва с достатъчно влага и добра аерация. За да се контролира почвената влажност, е най-добре е да се използват системи за капково напояване. Растението реагира добре на фосфорно торене. При леките почви наторяването през есента с калиеви торове или дървесна пепел повишава добивите.

Граховите посеви ежегодно заплевеляват силно. Борбата с плевелите се води по агротехнически и химически път.

Засаждане на грах
За да засадите грах, почвата трябва да бъде предварително обработена.
При есенно засяване на зимуващите форми грах подготовката на почвата се извършва в зависимост от предшественика.

При пролетните сортове след прибиране на житната или окопната култура почвата се изорава на 23–25 см с плуг с предплужник, за да не се извадят на повърхността на почвата заораните плевели. Рано напролет предсеитбено се извършва култивиране на дълбочина 8–10 см. По този начин почвата се разрохква и едновременно се заравнява и се унищожават поникналите или покълналите плевели.

Зимните сортове се засяват към края на септември и началото на октомври, а пролетните сортове през втората половина на февруари – първите дни до средата на март.
Най-високи добиви се получават, когато грахът се засява на тесни междуредия – 7,5 см. Дълбочината на засяване на граха е от 5 до 10см, в зависимост от вида на почвата и размера на зърното. Много важно е семената да се разположат равномерно във влажен почвен пласт, на еднаква дълбочина в почвата, за което има голямо значение и добре подравнената повърхност на почвата. Заравнената повърхност на почвата улеснява и механизираното прибиране на реколтата.
При градинско отглеждане, грахът се прибира ръчно, неколкократно, когато семената са изпълнили добре чушките, но не са твърди. Грахът за зърно се прибира разделно.

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Засаждане на овощни дръвчета

Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: изкопават се дупки с размери минимум 80/80/80 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.