Начало / Новини / При прехвърляне на земеделските училища към общините няма да им се отнема собствеността

При прехвърляне на земеделските училища към общините няма да им се отнема собствеността

agnews.bg

„Земеделските училищата, заедно с предоставената им собственост, ще се прехвърлят към общините без да се извади нито 1 декар земя, без да се отнеме нито една сграда и нито една машина“. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов по време на конференция на тема „Ролята на професионалните гимназии по селско стопанство за модерното и проспериращо развитие на стопанския сектор”. По думите му, Министерството ще продължи да подкрепя всички земеделски производства. Чрез директните плащания ще се подпомагат всички животни, които са на разположение и ще се полагат съответните плащания на единица площ върху земеделските територии, върху които се обучават учениците.

„Всички делегирани бюджети, които досега преминаваха транзитно през МЗХ, ще се предоставят на общините и те ще бъдат длъжни да изпълняват тези делегирани бюджети. В голяма степен общините ще имат възможност да взимат регионални решения, с оглед на оптимизирането, както на училищната мрежа, така и за какви образователни приоритети ще се харчат тези бюджети, особено когато става дума за връзка с бизнеса“, обясни зам.-министър Георги Костов. Той предложи да се обсъди начинът на прехвърляне като публична общинска собственост, с оглед на правилното разпореждането с нея.

„Има различни модели на управление на професионалните училища. Във всеки един проблем ние трябва да търсим възможност за неговото решение. По-добре е вместо да имаш четири слаби държавни структури, да имаш две, но здрави“, добави заместник-министър Костов.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

75 животновъди заявиха помощ от втория транш за хуманно отношение към прасета

30 хил. лева се отпускат за собствениците на унищожени животни от Африканската чума

На последното си заседание УС на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.