Начало / Новини / Земеделие / Продажбата на земя може да е алтернатива на банковия кредит

Продажбата на земя може да е алтернатива на банковия кредит

agnews.bg

Нова пазарна тенденция се очертава в сделките със земеделска земя. Все повече хора с малки ниви, разпръснати една от друга, решават да ги продадат, вместо да теглят кредит, за да си осигурят пари за покриване на спешни разходи или за инвестиции в нови бизнеси. Това отчетоха от българската компания Агрион.

Парите от земя обикновено се ползват за заминаване в чужбина или за започване на нов бизнес особено при по-младите наследници. С тези средства се финансира покупката и на друг имот. Сделката се реализира бързо, реално собственикът не се ангажира с плащането на лихва, не се начисляват и други такси и комисионни, характерни за традиционното кредитиране. Освен това няма ограничения, свързани с целта на получените средства, както е при кредита и документалното доказване на доходите на кредитоискателя.

Хората не използват земеделската си земя достатъчно ефективно, заради ниската й доходност, трудностите при управлението й, както и отдалечеността, което поражда необходимост да се ангажират роднини. Почти никой не обработва самостоятелно земята си, най-честата практика за нейното управление е отдаването под аренда, а всеки пети я е оставил да пустее, показват още данните на Агрион. Именно проблемите с изплащането на рентата е един от основните мотиви за продажба, особено когато става дума за малки парцели или за такива с много наследници. „Нашите клиенти попадат на некоректни арендатори, наплашени са от псевдопосредници, а малките неокрупнени имоти носят все по-ниска доходност. Така най-логичният вариант е да продадат сега”, коментираха експертите.

Оказва се, че не са малко случаите, в които няма подписан договор, а само устна договорка с арендатора за стопанисването на имота, а често рентата се плаща в произведена продукция или с голямо закъснение. Това също обезкуражава собствениците да управляват активно земята. Именно за да се избегне несигурната доходност Агрион предлага услуга, според която да изплати авансово договорената рента за годината.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

75 животновъди заявиха помощ от втория транш за хуманно отношение към прасета

30 хил. лева се отпускат за собствениците на унищожени животни от Африканската чума

На последното си заседание УС на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.