Начало / Новини / Земеделие / Проектите за напояване във фермите ще трябва да постигнат икономии на вода

Проектите за напояване във фермите ще трябва да постигнат икономии на вода

agnews.bg

Проектите за напояване на земеделските стопанства ще трябва да постигнат икономии на вода, за да бъдат финансирани по новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020. Това разясниха експерти на четвъртата Национална среща на земеделските производители в България.

Очаква се инвестициите в напояване да бъдат включени към подмярка 4.1 в Програмата.

Стопаните обаче трябва да изпълнят редица условия, за да спечелят проектите им евросредства. На първо място съоръженията трябва да са в съответствие със съответния план за управление на речните басейни и да не противоречат на плановете за подобряване на водните ресурси.

Изисква се да има издадено разрешение за водовземане и да се измерва потреблението на вода в стопанството. Ако се подобрява стара система, трябва да се постигне поне 5% икономия на вода. Когато състоянието на водното тяло, от което се прави водовземане, не е добро, се иска да бъде постигната още 50% икономия на вода.

Допълни условия ще има за нови напоявани площи: водното тяло да е в добро състояние и да няма отрицателно въздействие на околната среда, за което Министерството на околната среда и в одите трябва да направи оценка (ОВОС). Ако вода се взема от водно тяло в лошо състояние, инвестицията е допустима само в комбинация със съществуваща система и при големи икономии на вода.

За да тръгнат изобщо проектите, Еврокомисията изисква като предварително условие да имаме такова определяне на цената на водата, което стимулира потребителите да я ползват ефективно, и новите планове за управление на речните басейни да бъдат приети от Министерския съвет.

До края на 2016 г. трябва да бъдат изменени таксите за водовземане и да бъде разработена методика за определяне на цената на услугата за водоподаване и напояване.

Зам.-министърът на земеделието Васил Грудев припомни, че България трябваше да изпълни и други условия на Брюксел, за да ползва евросредствата през новия период, например да имаме нов Закон за обществените поръчки и водна стратегия. Той посочи, че почти всички водни тела в България са в добро състояние, затова на практика е възможно напояването на почти цялата територия на страната.

Зам.-министърът коментира и други промени в подмярка 4.1 – ще се финансират проекти с таван на субсидията до 1 млн. евро, а подпомагането ще бъде до 60% от стойността на инвестицията. Досега беше възможно да се финансират до 70%. Намаляват се точките, ако проектът е от Северозападна България, но се увеличават, ако е от приоритетен сектор като животновъдството.

Източник: Investor.BG

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.