Начало / Библиотека / Реплянска порода овце

Реплянска порода овце

t5_4171381

Реплянската порода е разпространена в Северозападна България около Белоградчик и Монтана, в Светиниколската и Чипровската планини, в селата Репляна, Долни Лом, Върбово, Протопопинци, Стакевци и др.
Овцете майки са с правоъгълно тяло с височина при холката 58 см. и дължина на тялото над 65 см., със средно дълбоки и средно тесни гърди.

Мъжките животни са с добре развити рога, а женските предимно безроги, но се срещат и овце със зачатъци на рога. Главата е с права профилна линия, обрасла с вълна до линията на очите. Ушите са изправени и средно големи. Опашката е тънка и зарунена. Костната система е здрава, плътна, краката са с твърди копита.
Руното е бяло и предимно затворено. Срещат се и овце със смесена вълна. Вълнодайността на овцете майки е 3-4 кг., а на кочовете – 5.5 кг. Дължината на вълната е 9-15см. По незарунените части на тялото, главно около очите често се срещат цветни петна.

Живото тегло на овцете майки е 36 – 48 кг., а на кочовете от 70 до 85 кг. Плодовитостта е 120 – 130 %, адойната млечност 70 – 90 л.

Животните са много добре приспособени към теренните и екологични условия на планината.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Засаждане на овощни дръвчета

Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: изкопават се дупки с размери минимум 80/80/80 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.