Начало / Новини / Роботи садят марули в първата изцяло роботизирана ферма в света

Роботи садят марули в първата изцяло роботизирана ферма в света

марули

Компанията Spread от Страната на изгряващото слънце обяви плановете си за създаването на първата в света изцяло роботозирана ферма, която ще започне да функционира в средата на 2017 г. В момента в стопанството, което се намира в Камеока, Япония, се произвеждат 21 000 марули на ден, които се доставят на над 2000 супермаркети.

С новото автоматизирано разширение фермата ще бъде в състояние да произвежда до 50 000 марули на ден. Според собствениците й този брой в крайна сметка ще нарасне до 500 000 през следващите пет години. Роботите ще се справят с всичко – от поливане на разсад до събиране на реколтата, съобщава Discovery News. Единственото нещо, което хората ще направят, е да засадят семената, но планът е в крайна сметка и тази дейност да бъде роботизирана.

Това ще доведе до намаляване на разходите за труд, увеличаване на нивата на ефективност и намаляване на енергийните разходи.

Получената продукция от марули ще съдържа повече бета-каротин, което ще я направи по-здравословна.Тя ще се продава в Япония на почти същата цена, както обикновената маруля, като се очаква дори да намалява стойността си. Компанията планира да отвори роботизирани ферми и в други части на Япония, както и в чужбина. “Нашата не е да заменим човека, а да изработим система, в която хората и машините да работят заедно. Искаме да генерираме интерес към земеделието , особено сред младите хора”, посочват от Spread. Ако имате проблеми с това да си представите как би изглеждал един робот земеделец, от компанията посочват, че те ще представляват нещо като транспортни ленти, снабдени с изработени по поръчка роботизирани ръце.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.