Начало / Новини / Роботи садят марули в първата изцяло роботизирана ферма в света

Роботи садят марули в първата изцяло роботизирана ферма в света

марули

Компанията Spread от Страната на изгряващото слънце обяви плановете си за създаването на първата в света изцяло роботозирана ферма, която ще започне да функционира в средата на 2017 г. В момента в стопанството, което се намира в Камеока, Япония, се произвеждат 21 000 марули на ден, които се доставят на над 2000 супермаркети.

С новото автоматизирано разширение фермата ще бъде в състояние да произвежда до 50 000 марули на ден. Според собствениците й този брой в крайна сметка ще нарасне до 500 000 през следващите пет години. Роботите ще се справят с всичко – от поливане на разсад до събиране на реколтата, съобщава Discovery News. Единственото нещо, което хората ще направят, е да засадят семената, но планът е в крайна сметка и тази дейност да бъде роботизирана.

Това ще доведе до намаляване на разходите за труд, увеличаване на нивата на ефективност и намаляване на енергийните разходи.

Получената продукция от марули ще съдържа повече бета-каротин, което ще я направи по-здравословна.Тя ще се продава в Япония на почти същата цена, както обикновената маруля, като се очаква дори да намалява стойността си. Компанията планира да отвори роботизирани ферми и в други части на Япония, както и в чужбина. “Нашата не е да заменим човека, а да изработим система, в която хората и машините да работят заедно. Искаме да генерираме интерес към земеделието , особено сред младите хора”, посочват от Spread. Ако имате проблеми с това да си представите как би изглеждал един робот земеделец, от компанията посочват, че те ще представляват нещо като транспортни ленти, снабдени с изработени по поръчка роботизирани ръце.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

75 животновъди заявиха помощ от втория транш за хуманно отношение към прасета

30 хил. лева се отпускат за собствениците на унищожени животни от Африканската чума

На последното си заседание УС на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.