Начало / Новини / Руски фирми имат желание за откриване на смесени предприятия и оранжерии с българско участие

Руски фирми имат желание за откриване на смесени предприятия и оранжерии с българско участие

agnews.bg

Русия има интерес към създаването на смесени предприятия и оранжерии с български компании на нейна територия – това стана ясно по време на срещата в рамките на българо-руската междуправителствена комисия. На нея присъстваха изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Мариета Захариева и Виктор Ермаков, генерален директор на Руската агенция за подкрепа на малкия и среден бизнес.

Запитванията от руските фирми за работа с България са за преработвателната индустрия и създаването на оранжерии на руска територия с български технологии и машини. Има интерес към производството на плодове, зеленчуци и консерви с оглед на отказа на доставки от Турция.

В момента заради наложените санкции от Европейския съюз, за Русия могат да се изнасят единствено зеленчукови консерви. По този повод руската държава стартира програма на стойност 170 милиарда рубли за насърчаване създаването на смесени предприятия на нейна територия, поясни Ермаков.

Финансирането ще бъде частично държавно – с цел започване на местни производства. Над 260 малки и средни фирми от България се интересуват от износ на различни стоки за Русия, а над 600 малки и средни руски компании търсят партньорство със страната ни.

След проучване възможностите на българските компании за партньорство и създаването на смесени предприятия ще бъде организирана бизнес делегация от български фирми за Русия, поясни Захариева. В рамките на Пловдивския панаир през есента пък се предвижда руска бизнес делегация да посети България.

Източник:БНР

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.