Начало / Новини / Земеделие / Руснаци инвестират 55 млн. лв. във фабрика за гъби

Руснаци инвестират 55 млн. лв. във фабрика за гъби

agnews.bg

Международна компания с руско, украинско и българско участие планира мащабен инвестиционен проект в Разград. Компанията „Виоагроресурс+” вече е наела сградата на бившата жандармерийска казарма в града и започва преустройството й в завод за екологично биопроизводство. Това съобщи кметът на Разград доктор Валентин Василев, който представи инвеститорския екип пред журналисти.

Плановете на дружеството са да произвежда годишно около 10 хил. тона гъби кладници , повече отколкото е цялото производство от този вид у нас в момента. Продукцията ще се изнася в Европа, като на пазара ще се предлагат три вида продукти – пресни гъби, мариновани и сублимирани. Специално барокамери ще обработват с авангардна технология продуктите, предназначени за дълго съхранение, като те ще бъдат без алергени и екологично чисти, обясни Младен Станев, който презентира проекта.

55 млн. евро ще струва изграждането на модерната фабрика. Цеховете й ще бъдат настанени в 56-те дка застроена площ в бившите казарми, а общината ще предостави още един терен от 25 дка за допълнителна инфраструктура към предприятието.

Проектът на смесеното дружество е оценен от Агенцията за инвестиции като вложение от Клас „А” и вече има сертификат на първостепенен инвеститор. Предвижда се новите мощности да отворят 400 нови работни места. Ще се разчита на кадри, подготвени в института по биотехнологии в града. Полза от новата фабрика ще имат и местните фермери, от които „Виоагроресурс+” ще купува годишно по 20 хил. т. слама, нужни за производството, обясни Мартин Нешев, който представлява българските инвеститори в проекта.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

8683.jpg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

МЗХГ обяви конкурс за лого на преброяването на земеделските стопанства през 2020 г.

Министерство на земеделието, храните и горите обяви конкурс за лого на предстоящото преброяване на земеделските …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.