Начало / Библиотека / Североизточнобългарска тънкорунна овца

Североизточнобългарска тънкорунна овца

8647758_origПородата е разпространена в стопанства в селища, намиращи се в областите Добрич, Силистра, Русе и Разград и равнинните райони на областите Шумен, Варна и Търговище. Породата е създадена чрез сложно възпроизводително кръстосване на местни породи овце с кочове от тънкорунни породи овце. За основа са послужили местни добруджански овце, медночервена шуменска овца и овцете от местната свищовска овца, развъждани в Русенско. Тези овце са кръстосвани с кочове от породата Меринофлайш, като получените кръстоски са заплождани с кочове от породите Асканийска овца и Кавказки меринос. Призната е за порода през 1975 г.

Животните са със здрава конституция и добър екстериор. Главата е с права профилна линия, шията е замускулена. Гръдният кош е широк и дълбок, а гърбът е равен и дълаг. Краката са здрави.

Руното е бяло и затворено. Краката, главата и корема са добре зарунени.

Овцете са с тегло 65 – 70 кг, а кочовете 110 – 120 кг. Средният настриг на вълна е 7,5 – 8,5 кг при овцете и 15 – 16 кг при кочовете. Плодовитостта е в рамките на 125 – 135%. Средната млечност за лактационен период е 95 – 100 л.

Към 2008 г. броят на представителите на породата е бил 22 900 индивида.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Засаждане на овощни дръвчета

Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: изкопават се дупки с размери минимум 80/80/80 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.