Начало / Новини / Други / Седем земеделски иновации, които могат да спасят света

Седем земеделски иновации, които могат да спасят света

Земеделието стои в основата на цивилизацията. Съвременните иновации в тази сфера носят потенциала да спасят света. Да разгледаме седем от тях – те са наистина специални.

155790_11. Алгоритмично земеделие Алгоритмите са навсякъде около нас. Те са в уеб търсачките и ни помагат да открием това, което търсим. Алгоритмите могат да бъдат използвани и на полето. Според дизайнера Бенедикт Грос, с помощта на алгоритмични модели можем да засяваме различни култури на една нива. По този начин се подобрява екологичната устойчивост и разнообразието.

2. Пермакултура и хранителни гори
Пермакултурата представлява система от дизайнерски принципи, които целят да стимулират и развиват модели, които се откриват естествено в природата. Названието й идва от целта да се създаде устойчива земеделска система. Днес можем да я видим в хранителните гори, които са модел на земеделие, който наподобява структурата на горската среда, в която всеки има своя роля и спомага за просъществуването на другия.

22867

 

3. Пръстеновидна градина

32593Става дума за добре конструирани полета, върху които са засадени различни култури, имащи различни функции: производство на храна, хабитат, подобряване на качеството на въздуха, абсорбиране на въглерода и т.н. Пръстеновидната градина е все още на ниво концепция. Представлява комбинация от обезсоляване, соларна енергия и производство на храна.

 

 

4. Събиране на дъждовна вода

42202Дъждовната вода е ценен ресурс, при който обществата често се провалят, когато става дума за ефикасно управление. Според тази иновация е възможно да се поставят дъждовни варели, които да събират водата по време на дъжд, за да бъде използвана впоследствие за отглеждането на култури.

 

 

 

5. Отглеждане с гъби

51865Гъбите са кралство, което много често бива пренебрегвано, неразбирано и дори от което се боим. Без тях обаче световната екосистема не би била възможна. Гъбите могат да се използват в борбата с рака, депресията и за приготвянето на вкусни ястия, разбира се. Учените в наши дни намират разнообразни приложения на гъбите, които спомагат за баланса в природата. Пример за това е патент върху пестицид на основата на гъби, който унищожава вредителите, без да се използват агресивни химикали.

 

6. Градинарство с деца

61579За да се нахраним утре, трябва да посеем растение днес. Младите хора се нуждаят от това да опознаят по-добре света, за да могат да се справят с климатичните промени и измененията в природата. Затова да се цени храната и да се познава градинарството е полезно умение. По света има десетки организации, които се занимават с просвещаването на младите поколения. Те биват учени как да отглеждат различни култури.

 

7. Отглеждане на храна на покрива

71368В градска среда, където пространството е ограничено, отглеждането на растения се случва по покривите. Така днес сме свидетели на тенденцията да се озеленяват покриви, като върху тях се изгражда истинска локална система за отглеждане на храна.

 

 

 

Източник: Profit.bg

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.