Начало / Новини / Животновъдство / Синапов: Пред родните животновъди се отваря необятния пазар на Катар

Синапов: Пред родните животновъди се отваря необятния пазар на Катар

agnews.bg

Мостри с три вида месо-агнешко, телешко и ярешко са изпратили животновъди от Кърджалийско до контрагенти в Катар. Мръвката е била транжирана и обработена в джебелската фирма „Мусан”.

След дегустация за установяване на качеството му, от азиатската държава ще дадат отговор дали и колко месо ще внасят от България,съобщи пред Арда нюз председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов, който е и председател на Областния съвет по животновъдство в Кърджали. „Пред българските животновъди се отваря необятния пазар на Катар за износ на агнета. Азиатците желаят да изкупуват минимум 100 000 животни годишно.Радващото е че това ще стане факт през 2016 година”, каза още Синапов.

Според него непосредствено преди Великден щели да се осъществят редовни доставки на желаното количество български агнета. Чужденците били склонни да плащат по 3 евро на килограм, но твърда договорка засега нямало.

Припомняме, че тази есен браншовикът участва в среща по въпроса между катарска делегация и представители на новосъздаденото търговско дружество „Българско агне“. В него, освен Синапов, от Кърджалийска област членуват още няколко крупни животновъди. Тогава Синапов уточни още, че в „Българско агне“ участват родни производители и търговци от цялата страна, но могат да се присъединят и други животновъди, стига да са съгласни с клаузите.

Според него страната ни може да осигури без проблем желания от катарска страна брой агнета, но с договорка за условията. „Нашите производители трябва да имат гаранция за износа“, посочи тогава Синапов. По думите му трябва да има договорни отношения между България и Катар, които да се обезпечат с финансово .

Синапов посочи още , че износът на агнета за Катар ще облагодетелства животновъди от Кърджалийско, тъй като регионът ни е една от областите с най-добре развито овцевъдство. В тази връзка той сметна, че районът на Източните Родопи може да осигури квота от 8000 агнета. Животновъдът не пропусна да спомене, че сделката с катарците се осъществява, благодарение на съдействието на земеделското министерство и с гаранцията на държавата и правителството.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.