Начало / Новини / Земеделие / След дъждовете и падането на температурите състоянието на посевите не е добро

След дъждовете и падането на температурите състоянието на посевите не е добро

agnews.bg

Състоянието на посевите след дъждовете и падането на температурите не е добро. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Бургас.

По неговите думи, пораженията върху полските култури ще станат ясни след затопляне на времето. „Особено в нашия регион, където няма сняг, а има ниски температури, сигурно ще има поражения от измръзване и изтегляне, както на пшеницата, така ечемика и на рапицата ”, обясни Киров.

Той посочи, че културите измръзват при много дъждове последвани от ниски температури, а при отсъствието на снежна покривка, която да топли има поражения. „Там където посевите са по-слаби, не са добре гарнирани ще се получи измръзване и евентуално разреждане на посевите”, добави Киров.

Пшеницата е една от най-устойчивите култури, но там където не е в добра фаза на развитие, може и при нея да се получат поражения. Най-големи ще са пораженията върху пшеницата и рапицата.

Цените на зърното падат. „След доклад на САЩ за наличието на свръх запаси и очакването на добри добиви, цената на борсите пада още”, обясни Киров.

В бранша се чувства липса на аграрни специалисти и механизатори с добра специализация, които да са добре запознати с електроника и компютри. „Младите, които действително владеят не искат да работят в селското стопанство”, обясни Киров.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.