Начало / Новини / Други / Солена глоба наложи варненската екоинспекция на девненски завод за замърсяване на река Провадийска

Солена глоба наложи варненската екоинспекция на девненски завод за замърсяване на река Провадийска

%d1%81%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%bb%d0%be%d0%b1%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b8-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b5%d0%ba%d0%be%d0%b8

Солена глоба наложи варненската екоинспекция на соводия завод в Девня заради замърсяване на река Провадийска. Всеки месец „Солвей Соди” ще плаща по 28 637 лева по сметката на РИОСВ-Варна за неспазване на ограниченията за неразтворени вещества, които се изпускат от утаителния басейн (шламоотвал) „Падина” в река Провадийска. Това става ясно от месечния отчетен доклад на екоинспекцията за осъществената контролна дейност през октомври, информират от общинската администрация в Девня.

Шламоотвалът е собственост на “Солвей Соди” и в него се вливат всички отпадъци от девненската промишленост. Съоръжението е един от основните замърсители на Белославското езеро, сочи доклад на Института по океанология при БАН-Варна.

Друга фирма, развиваща стопанска дейност в Девня, се сдоби с акт от РИОСВ-Варна поради липса на документация за осъществен внос на химични вещества. Става въпрос за „Афер България” ЕООД, която се занимава с търговия на химикали и торове за селското стопанство. Предстои инспекторите да издадат наказателно постановление за налагане на глоба на нарушителя.

По закон 80% от стойността на имуществените санкции се превеждат по сметката на потърпевшата община, в случая Девня. Постъпленията от екоглоби общинската администрация изразходва на база прието решение на местния парламент, което е свързано с утвърдени от него екологични приоритети, припомни кметът Свилен Шитов.

Източник: Дарик

От AgNews BG

Прочетете също

75 животновъди заявиха помощ от втория транш за хуманно отношение към прасета

30 хил. лева се отпускат за собствениците на унищожени животни от Африканската чума

На последното си заседание УС на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.