Начало / Новини / Животновъдство / Солени глоби за животновъдите,който не съобщават за болни животни

Солени глоби за животновъдите,който не съобщават за болни животни

„Заради усложнената епизоотична обстановка в Гърция и Турция животновъдите трябва да уведомяват ветеринарните лекари при признаци на заболяване по животните. По този начин ще се гарантира безопасността на агрохранителната верига”, заяви изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, който представи пред животновъди от Благоевградска област предвидените промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Д-р Илиев допълни, че именно поради неизпълнението на това задължение се стигна и до смъртни случай свързани със заболяването антракс през тази година. По думите му, това води и до по-големи разходи за ограничаване на възникналите огнища.

По време на обучението бяха представени симптомите на болестите, които се разпространяват в Гърция и Турция – Шап, Заразен нодуларен дерматит и шарка по дребните преживни животни. Д-р Дамян Илиев коментира още, че част от предвидените промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност са именно в тази насока – увеличаване на глобите на животновъдите, които не изпълняват задължението да уведомяват ветеринарните лекари. Това се отнася реципрочно и за ветеринарните доктори, които от своя страна трябва да посещават животновъдните обекти с които имат договор през определен период от време, като неизпълнението на това задължение също ще води до административно-наказателни санкции.

В промените е предвидено още да бъде въведена забрана за пускането на животни извън животновъдния обект/местата за отглеждане без придружител (собственик или гледач). Животни, които се придвижват без официална идентификация, както и такива, които са пуснати извън животновъдния обект без надзор, ще подлежат на незабавно умъртвяване и ще се насочват в екарисаж. Животновъдите няма да могат да отглеждат и животни, на които не са извършени мероприятията по Държавната профилактична програма.

По-късно през деня беше проведена информационна среща и в Смолян и Пловдив. На трите срещи присъстваха общо близо 100 животновъди.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

Pigs on the farm. Happy pigs on pig farm. piglets

Огнище на Афиканска чума при домашни свине е потвърдено в България

На 31.08.2018 г. Националната референтна лаборатория потвърди инфекция с вируса на африканска чума при домашни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.