Начало / Новини / Животновъдство / Старозагорска област всяка година бележи ръст от близо 10% на БДС в агро сектора

Старозагорска област всяка година бележи ръст от близо 10% на БДС в агро сектора

2

„Старозагорска област всяка година бележи ръст от близо 10% на брутната добавена стойност, която земеделският сектор формира в областта.“ Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров по време на откриването на 18-тото изложение от кампанията на Министерството „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО“ в град Стара Загора. „Това оформя Стара Загора като естествен земеделски център на страната. Тя е водеща в свиневъдния сектор, птицевъдството, в индустриализираната част на земеделската система. Областта е лидер в производството на етерично-маслени култури в страната, тук се произвеждат най-голямо количество маслодайна роза и лавандула”, допълни Цветан Димитров.

„Тук земеделското производство е равномерно развито във всички подотрасли, което води до по-добра пазарна ориентация и до по-голяма устойчивост на фермите“, каза още зам.-министър Димитров. По думите му в сектор „Животновъдство” има ръст между 10 и 15% на хората, които заявили желание на подпомагане. Той отбеляза, че биволовъдството бележи рекорд с ръст от около 70% на фермите, кандидати за подпомагане. „Това означава, че след като фермерите отговарят на критериите за подпомагане в ЕС, те имат добра пазарна ориентация, устойчивост, и са достойни да се равняват с колегите си от ЕС”, изтъкна Цветан Димитров.

На изложението 30 местни производители представиха своята продукция от плодове, зеленчуци, мед, млечни и месни продукти, тестени изделия и други. В събитията взеха участие Областният управител на Стара Загора Георги Ранов и заместник-кметът Красимира Чахова.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

75 животновъди заявиха помощ от втория транш за хуманно отношение към прасета

30 хил. лева се отпускат за собствениците на унищожени животни от Африканската чума

На последното си заседание УС на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.