Начало / Новини / Съдят водещият производител на ГМО за престъпления против човечеството

Съдят водещият производител на ГМО за престъпления против човечеството

??????????

Няколко десетки екологични неправителствени и правозащитни организации планират да представят пред Международния наказателен съд в Хага доказателства за съпричастността на водещия производител на пестициди и ГМО, американската компания Монсанто, към престъпления срещу човечеството. Според правозащитниците, от началото на ХХ век Monsanto е разработила редица токсини, които са причинили непоправими вреди на околната среда и здравето на населението на Земята.

Обвинители ще станат правозащитни НПО и организации за защита правата на потребителите, в които влизат OCA, IFOAM International Organics, Regeneration International и още няколко десетки подобни организации.

Еколози и правозащитници смятат, че от основаването си през 1901 г. Monsanto е създала редица опасни токсини, които са причинили непоправими вреди на човечеството и екологията на Земята.

Сред тях, според природозащитниците, влизат полихлориран бифенил, който е устойчив органичен замърсител, който влияе на репродуктивната способност на хората и животните; химикалът 2,4,5 T, който е компонент на дефолианта „Agent Orange“, използван по време на Виетнамската война от армията на САЩ, и причинява рак при хора и дефекти при раждане; Lasso, забранен за използване хербицид в Европа; RoundUP, един от най-широко използваните хербициди в света, признат за канцерогенен от Световната здравна организация на ООН, пише Infowars.

Като правно основание за формирането на обвиненията ще бъдат използвани „Принципи за ръководене на бизнеса по отношение на правата на човека“, приет от ООН през 2011 година. Комисията на Международния наказателен съд в Хага ще трябва да оцени степента на наказателна отговорност на Monsanto за вреди на околната среда и човечеството.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

Pigs on the farm. Happy pigs on pig farm. piglets

Огнище на Афиканска чума при домашни свине е потвърдено в България

На 31.08.2018 г. Националната референтна лаборатория потвърди инфекция с вируса на африканска чума при домашни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.