Начало / Новини / Сърбия ще ограничи продажбата на земеделски земи на чужденци

Сърбия ще ограничи продажбата на земеделски земи на чужденци

земеделски земи

Законът за земеделските земи в Сърбия ще бъде допълнен. Тези данни бяха оповестени от Министерството на селското стопанство. В момента законопроектите все още не са представени, тяхното публикуване се очаква да стане до 1 септември 2017 година, предава EurActiv.

Както уточняват източниците, през 2012 година Сърбия получи официален статут на кандидат за членство в Европейския съюз. Наред с това, страната пое задължението да либерализира (отвори) пазара на земеделските земи за чуждестранни купувачи – тя е единствената държава, която пое подобно задължение още преди встъпването си в ЕС. На 1 септември 2017 година изтича крайният срок за откриване на местния пазар на земеделски земи за чужденци.

Сръбските икономисти приканват за ограничаване на продажбите на земеделски земи на чужденци. Очаква се, че поправките към съответния закон ще съдържат известни ограничения за купувачите. В същото време, европейските чиновници отбелязват, че либерализирането на земеделския имотен пазар не носи никакви лоши последици за държавата.

Изданието InSerbia цитира данни, че в Сърбия чуждестранните граждани няма да могат да станат собственици на земеделска земя, ако не успеят да докажат, че легално са пребивавали в страната 7 години. За юридически лица ще се изисква 5-годишно присъствие в Serbian Business Registers Agency, предават източниците.

© 2017 AGnews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AGnews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.