Начало / Новини / Животновъдство / С 200 гайди откриват тазгодишния Национален събор на овцевъдите в България

С 200 гайди откриват тазгодишния Национален събор на овцевъдите в България

agnews.bg

С 200 гайди ще бъде открито петото издание на Националния събор на овцевъдите в България, съобщи организаторът на традиционното събитие Симеон Караколев. Превърналият се в традиция събор ще се проведе от 6 до 8 май край Петропавсловския манастир.

И тази година организаторите са подготвили богата и атрактивна програма- изложения на овце, кочове, агнета, кози, кучета, състезание по теглене на коне-тежковози, изложение на продукти от овче и козе мляко и месо, фермерски надпревари, представяне на традиционни занаяти и музейни експозиции. Ще бъдат показани още селскостопанска техника и оборудване, народни борби, кулинарни шоута, веселби и нестинарски танци. Очаква се тази година да има и кът за вегани.

Отново част от програмата е Националният фолклорен конкурс “Заблеяло ми агънце”, който ще даде поле за изява на много таланти от близо и далеч. Силно ще бъде международното присъствие на събора- очаква се да се включат над 20 държави, като в момента се водят преговори свои животни да покажат фермери от Великобритания.

Националният събор на овцевъдите в България бързо се превърна в едно от любимите и дългоочаквани събития в региона и се утвърди като най- мащабния в Северна България. Преди пет години съборът е бил разположен на площ от 40- 50 декара и е събрал около 60 000 души. През 2015 год. теренът надхвърляше 100 декара, а посетителите бяха над 160 000. 241 са били изложителите, а животните повече от 800. Очаква се тази година атрактивното събитие да бъде посетено от над 180 000 гости.

Симеон Караколев сподели пред медиите и амбициозната идея да организира Национален събор на овцевъдите в девет държави- Австрия, Чехия, Словакия, Хърватия, Босна, Сърбия, Румъния и Грузия. “В момента очаквам одобрение. Контактувам с различни организации в цяла Европа. Според мен това, което правим тук, е нещо, което впечатлява и тях. Когато реализираме инициативата за провеждане на събори в посочените държави, се надявам всяка една от тях да вкара свой акцент в програмата”, посочи той.

Източник:Дарик

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.