Начало / Новини / Други / Тази година Copa-Cogeca очаква ръст на реколтата от винено грозде

Тази година Copa-Cogeca очаква ръст на реколтата от винено грозде

product_image

Европейският комитет на земеделските организации (Copa-Cogeca) предоставиха нови данни за реколтата от винено грозде тази година. Данните показват, че производството се очаква да даде ръст с 2,7% средно за ЕС-28, в сравнение с миналата година, отчасти в резултат на благоприятните климатични условия в много страни-членки.

Председателят на работната група по вино към Copa-Cogeca г-н Тиери Коща заяви, че се очаква добра реколта тази година в повечето страни-членки, с добри добиви и качество, отчасти в резултат на по-добрите метеорологични условия, като реколтата ще достигне 171,2 млн. хектолитра спрямо 166,7 млн. хектолитра през 2014 година. Но на европейско ниво, тя все още е по-малко от нивата, наблюдавани при реколта 2013.

По-специално, производството е по-голямо в страните производителки, като Франция с 47,7 млн. хектолитра и Италия с 50,3 млн. хектолитра. Значително увеличение се вижда също и в Полша, България, Унгария, Чехия, Словения, Хърватска, Австрия, Португалия. Но в някои испански части, производството страда от сушата тази година, където се наблюдава спад от 5,3%.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

75 животновъди заявиха помощ от втория транш за хуманно отношение към прасета

30 хил. лева се отпускат за собствениците на унищожени животни от Африканската чума

На последното си заседание УС на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.