Начало / Новини / Земеделие / Танева: Земеделският сектор в Сливенско има двоен дял в икономиката от средния за страната

Танева: Земеделският сектор в Сливенско има двоен дял в икономиката от средния за страната

sliven-6

Два пъти по-висок е относителният дял на земеделския сектор в икономиката на Област Сливен от средното за страната, съответно 11% към 5,3%. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при официалното откриване на кампанията на Министерството „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО“ в град Сливен. „Целта на инициативата е да покажем, че българският производител произвежда все повече и по-качествени продукти“, добави тя. Министър Танева подчерта, че кампанията навсякъде се подкрепя и от местни власти и се радва на засилен интерес както от страна на производители, така и на потребители.

Десислава Танева посочи, че отличителна характеристика на сектора в Сливен е многообразието в земеделието. Министърът изтъкна, че след промените в субсидирането на плодовете и зеленчуците през последните две години се увеличават засадените площи на тези култури в областта. „Площите със зеленчуци са се увеличили два пъти“, каза още тя и добави, че в сливенско се отглеждат 47% от прасковите и 9% от черешите в страната.

Министър Танева отбеляза, че от животновъдството в региона най-развито е говедовъдството, следвано от овцевъдството и козевъдството. Говедовъдството представлява над 5% от цялото поголовие и е сред първите 10 области в страната. „Постоянно затревените площи са с близо 50% повече отколкото е относителният им дял в национален план, което дава условия за развитие на животновъдството“, отбеляза Танева.

На изложението присъстваха 30 местни производители, които представиха плодове, зеленчуци, мед, млечни и месни продукти, тестени изделия и други.

На откриването присъства и кметът на Сливен Стефан Радев.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.