Начало / Новини / Търговци хвърлиха око на Добруджанските тютюни

Търговци хвърлиха око на Добруджанските тютюни

7 фирми проявяват интерес към изкупната кампания на двете сортови групи тютюн “Кабакулак” и “Бърлей” в Североизточна България. Това съобщи за Радио Шумен председателят на националната асоциация на тютюнопроизводителите в България Цветан Филев. 3 от тях са български, а останалите са гръцки и американски, уточни Филев. Кампанията се очаква да стартира в началото на ноември. В края на този месец в региона ще се проведат информационните срещи- семинари със земеделските производители. На тях ще присъстват и представители на асоциацията и търговци, уточни Филев. Ще бъдат разяснени промените, които в момента се залагат в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Стопаните ще бъдат информирани за предстоящата изкупна кампания и за ценообразуването. На 27 октомври от 10 часа в община Каолиново ще бъде първата среща-семинар със стопаните от района, а по-късно и в община Дулово. На 28 октомври семинари ще има и в общините Главиница, Тутракан и Сливо поле.

На 17 октомври екип на асоциацията ще присъства на годишно общо събрание на Международната организация на тютюнопроизводителите ITGA, която ще се проведе в Мадрид. На него ще присъстват представители от 25 държави, сред които САЩ, Бразилия, Китай, Индия, Виетнам и други.

Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България предлага да се въведе парична санкция за нерагламентирано изкупуване на тютюнева суровина в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Според Цветан Филев санкцията трябва да бъде между 10 000 и 15 000 лева и да се налага на всички, които по нерегламентиран начин изкупуват тютюнева продукция, нарязват я в „гаражни” условия и я разпространяват контрабандно.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

75 животновъди заявиха помощ от втория транш за хуманно отношение към прасета

30 хил. лева се отпускат за собствениците на унищожени животни от Африканската чума

На последното си заседание УС на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.