Начало / Новини / Търговци хвърлиха око на Добруджанските тютюни

Търговци хвърлиха око на Добруджанските тютюни

7 фирми проявяват интерес към изкупната кампания на двете сортови групи тютюн “Кабакулак” и “Бърлей” в Североизточна България. Това съобщи за Радио Шумен председателят на националната асоциация на тютюнопроизводителите в България Цветан Филев. 3 от тях са български, а останалите са гръцки и американски, уточни Филев. Кампанията се очаква да стартира в началото на ноември. В края на този месец в региона ще се проведат информационните срещи- семинари със земеделските производители. На тях ще присъстват и представители на асоциацията и търговци, уточни Филев. Ще бъдат разяснени промените, които в момента се залагат в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Стопаните ще бъдат информирани за предстоящата изкупна кампания и за ценообразуването. На 27 октомври от 10 часа в община Каолиново ще бъде първата среща-семинар със стопаните от района, а по-късно и в община Дулово. На 28 октомври семинари ще има и в общините Главиница, Тутракан и Сливо поле.

На 17 октомври екип на асоциацията ще присъства на годишно общо събрание на Международната организация на тютюнопроизводителите ITGA, която ще се проведе в Мадрид. На него ще присъстват представители от 25 държави, сред които САЩ, Бразилия, Китай, Индия, Виетнам и други.

Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България предлага да се въведе парична санкция за нерагламентирано изкупуване на тютюнева суровина в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Според Цветан Филев санкцията трябва да бъде между 10 000 и 15 000 лева и да се налага на всички, които по нерегламентиран начин изкупуват тютюнева продукция, нарязват я в „гаражни” условия и я разпространяват контрабандно.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.