Начало / Новини / Франция запазва забраната за неоникотиноидите, които тровят пчелите

Франция запазва забраната за неоникотиноидите, които тровят пчелите

неоникотиноидите

Френското правителство няма да отмени планираната забрана за употребата на неоникотиноиди – вредни за пчелите пестициди, често употревбявани в земеделието, заяви в понеделник канцеларията на министър-председателя, след като министърът на земеделието на страната заяви, че забраната трябва да се прилага.Това съобщиха от електронното издание Greentech .

Премиерът Едуард Филип заяви в изявление, че законът, приет през 2016 г., който надхвърляне ограниченията на ЕС и предвижда пълна забрана за употребата на този вид вещества от 2018 г., ще влезе в сила според планираното.

От 2013 г. на територията на Европейския съюз има забрана за употребата на веществата клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам, които са от групата на неоникотиноидите. Те са опасни за пчелите – според различни научни изследвания, неоникотиноидите поразяват нервната система на трудлюбивите насекоми. Неоникотиноидните пестициди представляват сериозен риск не само за медоносните пчели, но и за много други видове – например за земните пчели, пеперудите, водните насекоми, показа наскоро ново научно изследване. От това произтичат „каскадни“ ефекти на вреда и върху други видове – всички, участващи в хранителната верига, започваща с насекомите.

В редица страни от ЕС обаче, включително и в България, ежегодно има опити да бъде позволено изключение от забраната (т.нар. Дерогация). Според българските пчелари, Над 17 хиляди пчелни семейства ще загинат тази година заради употребата на пестициди.

© 2017 AGnews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AGnews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

75 животновъди заявиха помощ от втория транш за хуманно отношение към прасета

Фонд „Земеделие“ предоставя 7,5 млн. лева за имунопрофилактика на животните

ДФ „Земеделие“ реши на свое заседание на Управителният съвет да предостави 7 519 119 лв. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.