Начало / Новини / Други / 5 200 сигнала са получени на телефон 112 към ИАГ

5 200 сигнала са получени на телефон 112 към ИАГ

agnews.bg

От откриването на Спешен център на телефон 112 към Изпълнителна агенция по горите през м. юни 2015 г. до момента са получени и проверени всичките постъпили 5 200 сигнала за нарушения в горите.

По 105 от тях, проверяващите са открили нарушителите, на които са съставени актове за установени административни нарушения по Закона за горите, Закона за лова и опазването на дивеча, Закона за рибарството и аквакултурите и Закона за биологичното разнообразие.

Най-много обаждания от гражданите постъпват за незаконен добив на дървесина, пожари, транспортиране и съхранение на дървесина, както и за бракониерски прояви, свързани с лов и риболов. 1 046 сигнала са за горски пожари или за пожари в близост до гора, като само за месец август техният брой е 328.

Най-голям е броят на регистрираните обаждания за нарушения в горите през месеците ноември и август, съответно 988 и 947. Преобладават сигналите за територията на Северозападно централно държавно предприятие – Враца.

При проверките на терен са ангажирани 220 екипа с над 440 горски инспектори към регионалните дирекции по горите, както и създадените в края на 2014 г. 173 междуведомствени мобилни екипи към държавните горски предприятия. Припомняме, че времето за реакция след получаването на сигнала до проверката на място е от 30 минути до час и половина, като за това са отговорни експерт лесовъдите, които дежурят денонощно в спешния център.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

koki

Животновъдите разсрочват кредитите си до 10 януари 2020 г.

Припомняме, че на 10 януари (петък) изтича срокът, в който животновъдите могат да подават заявления …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.