Начало / Библиотека / Австралийски меринос

Австралийски меринос

austrmerino_1

От австралийските мериноси може да се отделят главно три типа , които се различават генетично.Това са меринос с груба вълна , меринос със средно нежна вълна и меринос с нежна вълна.

Съвременните австралийски мериноси са сравнително едри животни с голям кожен запас не само на шията ,но и на трупа с много гъста вълна с добра нежност и изравненост,отличен блясък и добра дължина.

Масата им е около 40-50кг, а вълнодобивът варира според типа. Дължината на вълната се движи между 8,7 и 11,7 см. Овцете имат гънки по тялото, като най- добре са изразени по шията.Вълната е много добре изравнена по дебелина и дължина. Къдриците са много правилни. Гъстотата на вълната е много голяма.

Голямо значение за успешната племенна работа с тънкорунните овце имат изключително благоприятните природни условия в овцевъдните райони-мека зима,обширни пасища с добра растителност,което позволява през цялата година овцете да се държат на пасищата.Сега Австралия заема първо място в света по броя на овцете,производството и износа на вълна.

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Засаждане на овощни дръвчета

Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: изкопават се дупки с размери минимум 80/80/80 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.