Начало / Новини / Агенция към земеделското министерство ще заверява евросубсидиите за фермери

Агенция към земеделското министерство ще заверява евросубсидиите за фермери

agnews.bg

Евросубсидиите за фермери ще бъдат заверявани от нова агенция, която ще бъде създадена към земеделското министерство. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане. Досега агроведомството избираше одитор чрез обществени поръчки, които често се съпровождаха от скандали и риск от загуба на европари.

Новото звено ще се нарича изпълнителна агенция “Сертификационен одит” на средствата от европейските земеделски фондове и в него ще работят 22 чиновници. Според еврорегламентите, сертифициращият орган, който одитира разплатените европейски средства за земеделие, може да е публичен или частен, определен от държавата членка. Когато е частен изборът се прави чрез публична тръжна процедура. Досега Министерството на земеделието избираше одитор чрез търгове по Закона за обществените поръчки. Търговете обаче често се съпровождаха от скандали и обжалване в съда, което пък създаваше опасност от загуба на европейски пари. Това е и причината за новия орган.

Според мотивите забавянето на проверките в бъдеще може да бъде избегнато, ако публичен орган прави сертификационен одит. Сертифициращият орган представя становище за годишния финансов отчет на разплащателната агенция. Това е задължително условие на Европейската комисия за ползване на евросубсидиите.

Източник: БНР

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.