Начало / Библиотека / Английски чистокръвен кон

Английски чистокръвен кон

thoroughbred_4

Създаден е в Англия в края на ХVІІв и началото на ХVІІІв. Чрез сложно възпроизводително кръстосване на източни и местни кобили с арабски, турски, берберийски, тюркменски и други източни жребци.

Всички сега съществуващи коне от тази порода водят началото си от три забележителни жребци-родоначалници – Дарлей Арабиан, Байерли Тюрк и Годолфин Арабиан, чрез техните преки потомци Еклипс, Херод и Матчем и около 40 кобили.

За създаването и за по-нататъшното усъвършенствуване на породата голяма роля са изиграли подходящият мек климат, обилното хранене, пашата, системата на тренинг и на изпитвания, правилното и точно водене на племенните книги.

Средните телесни измерения на жребците са:височина при холката 164см.,обхват на гърдите 185см. и на свирката 19,5см.,а зa кобилите съответно 160,на гърдите 180 и 19см на свирката.

Благодарение на своите ненадминати до днес производителни качества, силни аклиматизационни и наследствени способности, чистокръвният английски кон е получил широко разпространение и се е утвърдил като основна порода подобрителка на всички културни полукръвни породи коне. Най-голям брой чистокръвни коне сега има в САЩ, Великобритания и Франция.

У нас участва в създаването на Източнобългарския кон.

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Засаждане на овощни дръвчета

Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: изкопават се дупки с размери минимум 80/80/80 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.