Начало / Библиотека / Англо-нубийска коза

Англо-нубийска коза

anglo-nubian_5

Порода кози с направление за мляко и месо, която е създадена в Англия през 1870г. от кръстосването на стари английски породи с кози от Африка и Индия. Имат две отличаващи ги от останалите породи черти – дълги увиснали уши и орловият нос, който е подчертано изпъкнал “римски”.

Козите имат дълго дълбоко тяло и изправена “горда” позиция на тялото. Животните са с добри телесни форми и със здрава костна система, с къса гладка като коприна козина. Елегантна глава с плоски ноздри. Широк, добре оформен и развит гръден кош.Крака – силни и прави.

Цветът на козината варира като преобладават черни, жълтокафяви, шарени и др. Средна височина за пръчовете 91 см, а за козите 81. Вимето е добре развито.

Англо-нубийските кози са едни от най-едрите. Средната маса на майките е 65 – 80кг(до110), на пърчовете 90 – 110кг(до140). Плодовитостта е много добра,козите раждат по 2 – 3, а при добро хранене и гледане и по 4 козлета.

Млечността им не е като при швейцарските, но млякото им е с по-висока масленост (4%) и по-високо съдържание (3,51%) на протеини.Контролирани стада дават добиви от 1100 – 1200 и повече кг. мляко.Най-високият официално постигнат годишен добив е 2 531кг, а за 24 часов надой възлиза на 8,25кг. мляко.

Кръстоските притежават голям капацитет за адаптиране при по-горещ климат, както и увеличаване на добивите им от месо и мляко, което е повишило интереса към породата в цял свят.

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Засаждане на овощни дръвчета

Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: изкопават се дупки с размери минимум 80/80/80 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.