Начало / Новини / Други / БАБХ започна извънредните проверки на обекти предлагащи риба и рибни продукти

БАБХ започна извънредните проверки на обекти предлагащи риба и рибни продукти

agnews.bg

Във връзка с предстоящия празник Никулден, БАБХ започна засилени проверки на местата, къде се предлага риба и рибни продукти. Това съобщи д-р Силвия Каменова, началник сектор в Областна дирекция по безопасност на храните, София град при проверка на рибен магазин. По думите й охладената риба се съхранява при температура от минус 1 до 4 градуса за периода от два дни. “Това е срокът на годност, който трябва да бъде спазен и задължително рибата трябва да бъде под лед”, каза д-р Каменова. Тя допълни, че едно от най-честите нарушения е неправилното съхранение на рибата. „Все още се случва търговци да си позволяват да предлагат риба директно на тротоара, без да спазват температурния режим на съхранение. Друг срещан пропуск е липсата на документи. Без придружаващи документи няма как да се удостовери дали тази риба е от сертифициран производител и дали е годна за консумация”, каза още д-р Силвия Каменова и допълни, че с течение на годините нарушенията намаляват с всяка изминала година.

Засилените проверки на местата, където се продава риба и рибни продукти ще продължат до 6-ти декември включително. Дежурни инспектори към Българска агенция по безопасност на храните ще проверяват обектите и през почивните дни. Потребителите могат да подават сигнали за нередности на телефон 0700 122 99.

Съвет към потребителите при закупуване на прясна риба:
Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.