Начало / Новини / Животновъдство / БАБХ констатира вторично огнище на Нюкясълска болест по птиците в хасковското село Балкан

БАБХ констатира вторично огнище на Нюкясълска болест по птиците в хасковското село Балкан

Нюкясълска болест по птиците

Българска агенция по безопасност на храните констатира вторично огнище на Нюкясълска болест (Псевдочума) по птиците в хасковското село Балкан. При извършване на клинични прегледи в селото е установена смъртност на 14 кокошки в стадо от 54 птици. Лабораторните изследвания потвърждават заболяването Нюкясълска болест. Тя не е опасна за човека, но може да нанесе големи икономически щети на птицевъдството. Всички птици в стопанството ще бъдат умъртвени по хуманен начин.

С цел ограничаване и ликвидиране на болестта, БАБХ незабавно предприе мерки съгласно европейското законодателство. Предстои извършване на ваксинация в 3 километровата зона около огнището, в която попадат селата Царева поляна, Маслиново и Горно Войводино, област Хасково и селата Зимовина и Крив, област Кърджали. В рамките на 21 дни ще се извършват постоянни клинични прегледи в 10 километровата зона около огнището. В нея попадат и селата Жълти бряг, Кралево, Гледка, Стамболово, Кладенец Поповец, Горно Големанци, Долно Големанци, Мандра, Орлово и село Войводово, област Хасково, и селата Татково, Бащино, Добриново, Черньовци, Мост и село Черешица област Кърджали. Забранена е търговията и придвижването на живи птици и продукти, добити от тях, както и пазарите на живи птици и провеждането на изложби на птици в предпазната и наблюдаваната зона.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.