Начало / Новини / Животновъдство / БАБХ констатира огнище на Нюкясълска болест по птиците в град Лом

БАБХ констатира огнище на Нюкясълска болест по птиците в град Лом

%d0%bd%d1%8e%d0%ba%d1%8f%d1%81%d1%8a%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%b5%d1%81%d1%82-%d0%bf%d0%be-%d0%bf%d1%82%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5

Българската агенция по безопасност на храните констатира огнище на Нюкясълска болест по птиците в квартал Младеново, град Лом, община Лом, област Монтана. Болестта засяга домашните, както и дивите птици, но не е опасна за човека. При извършване на клинични прегледи в селото е установена смъртност на 19 кокошки. Областна дирекция по безопасност на храните, град Монтана е взела проби от умрелите домашни птици. Лабораторните тестове показват, положителни резултати за наличие на Нюкясълска болест (Псевдочума при птиците).

С цел ограничаване и ликвидиране на болестта Българската агенция по безопасност на храните незабавно предприе мерки съгласно европейското законодателство, тъй като болестта причинява значителни икономически загуби в птицевъдството. Всички заразени и контактни птици ще бъдат умъртвени по хуманен начин. Унищожават се птичите продукти, добити в засегнатите дворове. Всички животновъдни обекти с възприемчиви за заболяването птици ще бъдат дезинфекцирани. Предстои извършване на ваксинация в 3 километровата предпазна, която включва град Лом и село Замфир и 10 километровата наблюдавана зони около огнището. В нея попадат селата Долно Линево, Трайково и Ковачица, община Лом, област Монтана. В рамките на 21 дни ще се извършват постоянни клинични прегледи в 10 километровата зона около огнището. Забранена е търговията и придвижването на живи птици и продукти, добити от тях, както и пазарите и провеждането на изложби на птици в предпазната и наблюдаваната зона.

Собствениците на убитите птици ще бъдат обезщетени по реда на Наредба за условията и реда за разходване на средства за покриване на разходите свързани с епизоотичните рискове.

© 2015 AGnews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AGNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.