Начало / Новини / Животновъдство / Биомандра за 4 млн. лв. ще започне работа край Горна Оряховица

Биомандра за 4 млн. лв. ще започне работа край Горна Оряховица

agnews.bg

Горнооряховското предприятие “Планета 98”, което се занимава със земеделие, животновъдство и преработка на месо, смята да навлезе и в млекопреработвателния бизнес,съобщи Капитал Daily .В момента компанията строи собствена мандра с дневен капацитет за преработка на 15 тона мляко и ще произвежда традиционни български продукти – сирене, кашкавал, масло и кисело мляко, които няколко месеца след откриването трябва да са в категорията “био”. Инвестицията в проекта е за 3.8 млн. лв., частично финансирана по европейска програма и с банков кредит, съобщи управителят на фирмата Цанко Цанев. Очаква се новата фабрика да заработи през май 2016 г. и в нея да бъдат наети 15 нови служители.

Мандрата ще е разположена в имот с размер 3 дка, а сградата ще е с площ от 1000 кв.м.Общата инвестиция е малко под 4 млн. лв., като от тях 2.75 млн. лв. са за реконструкция и оборудване, 915 хил. за транспортни средства, а останалите за техническия проект и бизнес плана, уточни Цанев. Проектът се финансира по европрограми и с кредит от Първа инвестиционна банка.

Биомляко за износ

Млякото за новата мандра – 12 тона, ще идва основно от собствената кравеферма на фирмата, която в момента е в преход към от конвенционално към биопроизводство. От двугодишния преходен период, в който се спира производството на фураж с торове, вече е изминала половината, което означава, че към края на 2016 г. млякото ще бъде чисто производство и тогава новата мандра ще стане био. “Планета 98” отглежда 600 млекодайни и още толкова млади животни, които захранва със собствени фуражи, в село Поликраище. Още около 3 т овче и козе мляко Цанев предвижда да бъдат закупувани от местни производители.

Предвижда се също и част от продуктите да бъдат за износ – в Германия, Австрия, Холандия и Италия, уточнява Цанков, който е проучил пазарите.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.